30 Nisan 2008

Nazara Davetiye Çıkarma/Bekir Akkaya

Rahmetlik babamdan en çok aldığım öğüt yalan konuşmama üzerinedir. Derdi ki, “Her şeyi yapabilirsin ama kesinlikle yalan konuşmayacaksın. Yalana tevessül etmeyeceksin.”
Çok sonraları anladım ki, yalan konuşmama, yalana tevessül etmeme bütün olumsuz iş ve davranışları da ortadan kaldırmaktadır. Eğer ortada bir yalan söz konusu ise bilinmelidir ki burada kesinlikle  suçta var demektir. Daha doğrusu yalanın büyüklüğü, suçun büyüklüğüne ya eşittir, ya da suç yalana bulaştıkça çok daha fazla artacak üreyecek demektir.
İki şeyin yapılmasının yapana hiçbir faydasının dokunmadığına hep şahit oldum. Sadece yapana değil, başkasına da…

Büyük veliye sorarlar;
İnsanların dikkatlerini çekecek türden davranış ve yaşam sürmenin faydası var mıdır?
Veli kısaca şöyle buyurur:
“Bu iki yönden son derece sakıncalıdır ve insanın kendine ve başkalarına zarar verir. Bir kere kişinin başkalarının dikkatlerini çekecek türden
davranışları, diğer insanları tahrik eder. İnsanların husumetine neden olur. Düşmanlığı körükler. Kişinin kendisine ise gurur ve kibrini artırır.

Veliye şöyle bir soru sorulmamış. Ya bunu bilerek ve düşünerek yapanların durumu nedir? Yani insanlar tahrik olsun diye akla hayale gelmeyen yöntemleri uygulamak ya da kıpkırmızı elbise giyerek dolaşmak.

Televizyonlarda izlediğimiz matadorun elindeki kırmızı filamayı boğayı tahrik için sürekli salladığını hepimiz biliriz. Arenada bu tahrikin sonucu kesin bellidir. Seyirciler kanlarla coşsun diye tahrik ettiği boğa, oklarla hayata veda edecektir. Sonuç böyle olmasına rağmen bazen matador bile tüm önlemlere rağmen bu akıbetten kurtulamaz.

Tahrik olayına en sert tepkiyi, sonucu ne olursa olsun genelde hayvanlar gösterir. Bütün canlılar tahrik karşısında kendilerini dizginleyemez. Bu bir yaratılış kanunudur.

Ancak tahrik noktasında insan diğer canlılardan çok farklı tepki gösterir. Tepki sadece tahrik anında gerçekleşmez. Bazı insanlar ani bir çıkış yapsa da bir çok insan aklının ölçüsüne göre tepkiyi çok sonralara bırakır.

Bizim köylerde “kavil” kelimesi kullanılır. Daha çok köpekler için kullanılan bu “kavil” sözcüğünün anlamı şudur. Köpeğin sessiz ve aniden saldırması ya da ısırması. Sona bırakılan tepki bu anlamı kesinlikle ifade etmez. “Kavil” kelimesi insan türünde pek sonuca götüren bir davranış değildir. Ve akılla tüpe düz çelişkilidir. Bu tür insan olsa da toplumda bu tür insanlar bilindiğinden, önlem alınması da kolay olur.

Tahrik fiilinin bir çok yapılış şekli vardır. Arenada bu tahrik gösteri mahiyetinde ve alenen yapılır. Bütün izleyiciler baştan sona olabilecekleri kestirebilir. İnsanların yaptıkları tahriklerin en önemlilerini kabaca iki sınıfa ayırmak mümkündür. Gizli ve gizleyerek ve alenen. Diğer unsurların büyük bölümü bu iki kategorinin alt basamaklarını oluşturur.

“Fısfıslı ve fısıltılı” tahrikler gizli tahriklerin içine girer. Eğer herkesin alışıla geldiği ve alenen yapmış olduğu bir işi “fısıltılı” ve gizlenmesi gereken bir iş gibi yapması bir tahrik oluşturur ki, yapılan basit bir iş bile fitne ve fesada neden olur.

Hayatın her alanında yüzlerce örnek sıralanabilir. Herkes ev alır satar, herkes çocuk büyütür okula gönderir, herkes yürür yer içer, herkes bir yerden bir yere gider, herkes işini yapar geçimini temin eder, herkes çocuk evlendirir düğün yapar, herkes dükkân alır ya da satar, herkes pikniğe gider, sahilde tur atar, herkes gezi yapar, yol yürür ve hayatın tüm unsurlarını yüzlerce, binlerce kez yapar ama kimse bu neden böyledir ne oluyor demez. Ancak tahrikçi bütün yaptıklarını bir şekilde tahrike dönüştürür ya “fıs fıs” la gerçekleştirir ya da insanın gözüne sokar…Bu tür durumlar başkalarının güç ve kuvvetine dayandırılırsa bu daha da kötü bir şeydir.

Bütün bunların sonucu da hiçbir şey yapmamış gibi masum rolü alarak güçlü gördüklerine selam çakar. Çok kez de ortada kalmayı yeğleyerek her gün rüzgarın yönüne bakar. Zora düşüncede “yardım edin çığlıkları” içinde gece gündüz tövbeye yatar. Yıldırım kafasına düşmeyince de tekrar kaldığı yerden tanrıya kurşun atar…

Nikahtan maksat bana göre aleniliktir, ilandır. Evlilik ve ev kurma bu şekilde gerçekleştirilir. Zinada ise gizlilik vardır. Aleni olmasında toplumun ve topluma bağlı tüm unsurları bir şekilde zarar ve ziyana uğratmayan her şeyin aleni yapılmasının çok ama çok faydaları vardır. Gizlenmesinde hiçbir sakınca olmayan bir şeyin gizliliği tahriğin ötesinde bir suçtur. Bana göre de zinaya eş değerdir.

Herkesin bilme hakkı olduğu ya da herkesin ilgili olduğu bir şeyin gizlenmesini ya da normal olanın içinde “ayrıcalıklılar” oluşturulmasını kabul etmek mümkün değildir. Herkes ama herkes kendine ailesine ya da çevresine göre özeldir ve istisnadır. Benim çocuğum bir başka çocuktan bana göre çok özel olsa da, başkalarına göre bu doğru değildir. İnsan ya da çocuk fark etmez yaptıkları faydalı eylemlerle öne çıkmalıdır.

Farklı olmak ya da farklı olduğunu söylemek bedeli de beraberinde getirir. Yani daha doğrusu nam, şöhret ucuz değildir. Buna talip olanların tüm dünyada tek seçeneği vardır o da şudur. Çok çalışılacak, çok kazanılacak, çok verilecek çok kafa yorulacak. Başka türlüsü mümkün değil. Bütün bunların yanında akıl ve yetenekte kenara atılamaz. Dünya tarihinde çok zengin ve sermaye sahibi bir abdalın yüzünden yok olmuştur. Eğer testlerde durumunuz böyle ise olmayacak şeylere de sulanmamak en iyi bir durumdur.
Buluşmak Ümidiyle/
Bekir AKKAYA/KUMRU

2 yorum:

  1. Bu Aso tasarruf ve kredi kredi sirketidir. kisisel is için bir kredi gerekiyor, ya da tüm temizlemek için kredi ihtiyaciniz varsa
    Daha fazla bilgi için evisloanfirm@gmail.com: fatura lütfen bizim bizim burada e-posta ile temasa geçin. Bilginiz için, firmamiz
    Eger ilgileniyorsaniz lütfen bize geri almak hemen kredi ile halletmek için,% 2 faiz oraniyla kredi vermek
    2z
    Onay belgesine aktarmak.
    Dolgu ve dönüs
    (1) Tam adi: ………………..
    (2) Kredi Tutari: ……………
    (3) Kredi Süre: …………..
    (4) Cinsiyet: …………………….
    (5) Cinsiyet: ……………
    (6) Ülke:
    (7) Ev adresi: ………
    (8) E-posta adresi:
    (9) Telefon numarasi: ………..
    Bay Evis Philip

    YanıtlaSil
  2. Bu Aso tasarruf ve kredi kredi sirketidir. kisisel is için bir kredi gerekiyor, ya da tüm temizlemek için kredi ihtiyaciniz varsa
    Daha fazla bilgi için evisloanfirm@gmail.com: fatura lütfen bizim bizim burada e-posta ile temasa geçin. Bilginiz için, firmamiz
    Eger ilgileniyorsaniz lütfen bize geri almak hemen kredi ile halletmek için,% 2 faiz oraniyla kredi vermek
    2z
    Onay belgesine aktarmak.
    Dolgu ve dönüs
    (1) Tam adi: ………………..
    (2) Kredi Tutari: ……………
    (3) Kredi Süre: …………..
    (4) Cinsiyet: …………………….
    (5) Cinsiyet: ……………
    (6) Ülke:
    (7) Ev adresi: ………
    (8) E-posta adresi:
    (9) Telefon numarasi: ………..
    Bay Evis Philip

    YanıtlaSil

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...