17 Haziran 2012

Şeyh’ül Müderris’in Hacı Yusuf Bahri Efendi Ünyede Anıldı

 İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ordu milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi,Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat ve İhsan Şener Ünye’de düzenlenen Büyük Alim Şeyh’ül Müderris’in Hacı Yusuf Bahri Efendi ve talebelerinin 2. anma törenine katıldılar.



Sabah Çakırtepede bulunan kahvaltı ile proğram başladı. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin Ankara’dan helikopterle
gelip, Ünye İlçe stadına indikten sonra araçla Cumhuriyet meydanında yapılan anma törenine geçti. Belediyeye ait park alanında yapılan anma töreninde Kur’an-ı Kerim tilavetinden sonra saygı duruşu ve istiklal marşının ardından ilk olarak Tasavvuf müziği sanatçısı Yusuf Karagöz bir konser verdi.Konser sırasında ise Semazen Emre yıldıran
 ve ekibi bir sema gösterisi sundu.Törene İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin,Milletvekilleri Mustafa Hamarat,İhsan Şener,Ordu Valisi Orhan Düzgün,Ak parti İl başkanı Hüseyin Akyol,Ünye Belediye başkanı Ahmet Arpacıoğlu



ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.Konuşma alanında Hacı Yusuf Bahri efendi’nin çalışmalarını anlatan kitap,eserler ve talebelerinin resimleri de ayrıca sergilendi.



Programın açılış konuşmasında Ünçek Genel sekreteri Mehmet Karayalman, “Bu çalışmaları yaparken Hacı Yusuf Efendinin kendine ait kütüphanesi yandığından ancak talebelerinin yazmış olduğu eserlerden ve kütüphanelerinden yararlandık,”dedi.Daha sonra ise Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu bir konuşma yaparak, anma törenine katılan herkese teşekkür etti.



İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin yaptığı konuşmada ise, “Karadeniz ve bu şehir ve köylerinde de alimler ve gönül insanları insanlara hizmet etmek hayatın anlamını fark ettirmek için bilgi ve hikmet babında çok büyük gayretler göstermişlerdir. Ünye bölgesinde ki eğitim ve gönül zenginliğine yönelik çalışmalar, İstanbul’a bağlantılı olarak yürütülmüştür. Her dönemde ve her yerde bir tarafta hayata ve insani değerlere uygun, yaratılış amacına uygun bir şekilde inanç, bilgi ve ahlak değerleriyle zenginleştirerek yaşayanlar ve yaşatanlar olduğu gibi her devrin ve her yerin hayatın tersine giden aklın ve inancın ve ahlakın tersine giden ve hareket eden kişileri olmuştur. O dönemde de olmuştur. Herkes Hacı Yusuf Bahri Efendi gibi hayat yaşamamıştır. Ve bugün görüyoruz ki 2012 yılında anılan ve akılda kalan örnek olan ve adı etrafında toplanılan sadece Hacı Yusuf Efendi gibilerdir. O döneminde mutlaka güçlüleri ve suçluları vardı. Ama bugün onlar anılmıyor. O halde aslolan bilgi, ahlak, etik, insani olabilmektir. İnsan özelliklerine uygun yaşayabilmek, saygı duymak, bilgi sahibi olmaktır” dedi. Bakan Şahin, Hacı Yusuf Bahri Efendi ve Talebelerini anma gününe katkılarından dolayı Prof. Dr. Ahmet Turan, Prof. Dr. Bedri Gençer, Doç. Dr. Hür Mahmut Yücel, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Işıtan, Dr. Mahmut Tokaç, emekli Müftü Osman Şahin, Tasavvuf Tarihi Uzmanı Fatih Yıldız, Tasavvuf Musikisi Solisti Yusuf Karagöz ve Şef Ateş Karaduman’a plaketlerini verdi.


Milletvekili Hamarat ise yaptığı konuşmada, “Burada konuşma yapan hocalarımızdan sonra bizlere fazla bir şey söylemek düşmez.Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.Burada almış olduğum plakette geçen cümleyi sizlere okuyayım.Ünye’li büyük alim Hacı Yusuf Bahri Efendi’yi anma günü hatırası olarak ,”Peygamberler Dinar ve dirhem bırakmamıştır.Miras olarak ancak ilim bırakmışlardır.Kim bu ilmi öğrenirse,sonsuz ve kaybolmayan bir hisse sahibi olur. Ünye Sadullah bey Medresesi Şeyh’ül müderrisi Taslızade Hacı Yusuf Bahri Efendi.” nin sözü. Benim için bugünlerde aldığım en kıymetli hediye.Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.Sayın Bakanımız çok yoğun programı olmasına rağmen bu programı Amasya programının arasına alarak helikopterle gelip bizimle oldular.Buradan gıyaplarında sizler adına çok teşekkür ediyorum. Rol model olarak çok büyük insanları tanımaya ihtiyacımız var.Eğer biz böyle insanları tanımazsak,yolumuzu aydınlatacak hayat hikayelerini hocalarımız bize güzel güzel aktarmazlarsa çok küçük ve basit hikayeleri büyük yol gösterici hikayeler zanneder ama yolda kaza yapabiliriz.Yollar her zaman düzgün olmayabiliyor.Kur’an yolu diyoruz ama sünnet bariyeri ile kapatılması ve güvenli hale getirilmesi gerekiyor..Bazen güzel ahlak çizgileriyle çizgilerin sık sık yenilenmesi gerekiyor.” dedi.


Bu anma gününü ve öncesinde yapılan çalışmalarda emeği geçenlere plaketler verildi.Tören panelistlere ödül verilmesinden sonra hazirun Şeyh’ül Müderris’in Hacı Yusuf Bahri Efendinin Çakırtepedeki kabir ziyaretinden sonra akşam yemeği ile son buldu.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...