25 Aralık 2017

İnternet mi? Kütüphane mi?/Bekir AKKAYA


Not: Bu yazı tarafımdan 19 Mayıs 2014 tarihinde tarafımdan yazılmıştır. Fotoğraf ise o tarihte kütüphanesi olup ta hiç bir zaman öğrencilerin girmediği ve olan kitapların dağınık bir şekilde raflarda ve masa üzerlerinde darmadağın olduğunu Kumru YİBO'da çekilmiştir.
                       *************
Benim yaşıtların algılayamadığı bir dönem yaşıyoruz.
                Yaşamımızın her alanında durum böyle…
                Yemek alışkanlıklarımızdan tutun da konuşma adabına kadar…
                Yürüyüşlerimizden tutun da tepkilerimize kadar…
                Anne baba ilişkilerinden tutun karı- koca ilişkilerine kadar durum bana karmakarışık geliyor…
                Bu benim yaşıtlarımın alışkanlıklarından kaynaklanabilir…Bizim dönemimizle şimdiki dönem çok farklı…
                Şimdi her şey hazır ve bol…Bu bolluğun içersinde nimetin farkına varmak mümkün değil…
                Okullarda kitaplar bedava…Onunda ötesinde bilgisayarlar var…
                Radyonun ve televizyonun olmadığı bir dönem yaşadık biz. 1972 yılında Ankara eski garajında televizyon görmek için az dolaşmadım. Görüntüsünü değil kutusunu görmekti derdim…Gördüm mü? Hayır…
                Bizim eve televizyon 1984 yılında girdi. Tek kanal ve siyah beyaz…
                Gerçekten bolluk
içersindeyiz. Farkında mıyız? Hayır…
                Şimdi kimse okumuyor…İnternet var ya…Herkes internete giriyor istediği bilgiyi alıyor…Okuyupta ne yapacak…Böyle bir dönem…
                Öğretmen de okumuyor, öğrenci de…Bilgi hazır…
                Eskiden öğrenci ödevlerini yapmak çaba isterdi. Okumak ve araştırmak gerekirdi…Hazır bir şey yoktu. Yapmak zorundaydınız…Şimdi öyle değil. Kes-Kopyala –Yapıştır ve yazıcıdan çıkar…Oh ne güzel…Kütüphaneye ihtiyaç var mı? Kesinlikle yok…
                Doğru mu yanlış mı? Bana göre doğru olmasa da şimdiki sonuca baktığımızda doğru ve kolay…Maksat sonuçsa bas düğümeye çıkar ödeği…
                Şu anda anladığım kadarıyla kitaba ihtiyaç yok. Kütüphaneye de…Okumaya da…Sadece müze bilgisi amacıyla geçmişi hatırlamak adına okulların kütüphanesini oluşturmak yeterli…”Eskiden okullarda kütüphane de vardı” bilgisi için…Gerçi onuda internette görmek mümkün…
                Kötü olan şey “anlamadan araştırmadan” yapmak…Okullarda yapılan projeler de öyle…Göze iyi görünsün “yapıyorduk, ediyorduk” geçiştirme cümleleri ile işlem tamam…Çocuk ya da öğretmen anladı mı? Vallahi hayır…
                Gerçi çocuklar sınavlardan zaten kafasını kaldıramıyor…Atı alan Üsküdarı da geçiyor…Okumayacak ya da dayısı olmayanlar “okullarda yaptıkları proje hatıraları ile “ okullarını anacak…İş başında olanlar hep aynı kişilerin çocukları olacak…Ve bu “kader” diye bir ömür boyu yutturulacak…
                Değişir mi? Bu döngü ile bu sistemle mümkün değil…Bilenler ve işin bilincinde olanlar zaten çeşme başında…Büyük çoğunluk ise “günü kurtardı mı” tamam…Öğrencilerin ve ve vatandaşın büyük çoğunluğunun “gelecek” diye bir planları yok…Hedef yok…Karnı doydu mu iş tamam…”NAPALIM KADERİMİZ BU” deyip günü gelince ağlamak, günü gelince gülmek…Hepsi bu…
                DELİKLİ DEMİR ÇIKTI MERTLİK BOZULDU
                EĞRİ KILIÇ KINDA PASLANMALIDIR (KÖROĞLU)
                Aslında NE DELİKLİ DEMİR NE DE KILIÇ’ın sonucu KADER DEĞİLDİR…Hele de ib....... hiç değil…

                İB.....'TEN DAHA ÇOK İB.......LERDEN UZAK DURACAKSIN…İNSAN ELİYLE DEĞİŞMESİ MÜMKÜN OLAN HİÇ BİR ŞEY KADER DEĞİLDİR….Her zaman olduğu gibi yine dağıttım…Ne yapayım. Bu da Benim kaderim….Bekir AKKAYA/19 Mayıs2014/KUMRU

BEKİR AKKAYA ÖZEL ARŞİVİ /SİZ DE GÖNDERİN YAYINLAYALIM... bekirakkaya@yahoo.com----kumruhaber@gmail.com ***Sitemizde yayınlanan yazı, fotoğraf ve dökümanlar başka bir site ya da dergi-gazetede yayınlanacaksa önceden yazılı izin gerektirir. Sitelerimizde yayınlanan diğer döküman veya belgeler , kaynak gösterilmek ve sitesinin ilgili sayfasına link verilmek koşuluyla yeniden yayınlanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...