Bu içerikler Bekir Akkaya tarafından oluşturulmaktadır .İçeriklerin izinsiz ya da kaynak belirtilip link verilmeksizin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur.

3 Mart 2012

Kitap Tavsiyeleri Üzerine /Bekir Akkaya

TAVSİYE EDİLEN YA DA OKUNAN KİTAPLAR ÜZERİNE
            İmam Hatip Yıllarında Tuttuğum Notları sizlerle paylaşmaya devam ediyorum.
            Şimdi ise o yıllarda hocalarımız ve bizden büyük ağabeylerimizin bizlere tavsiye ettiği bazı kitaplardan söz etmek istiyorum.
            09.03.1977 yılında daha önceden sizlerle paylaştığım bir notla bu yazıya başlamak istiyorum.
            Samuel Smıles’in Kitapların Arkadaşlığı bölümünde “Kitap Okurken Uygulanacak Yol” diye üç tavsiyesi bulunuyor. Bunlar:
1.      Yeni çıkan bir kitabı bir yıl geçmedikçe okumayın.
2.      Ün yapmış kitaplardan başka kitaplardan okumayın.
3.      Yalnız hoşlandığınız kitaplardan okuyun.
Aslında bu tavsiyeler bugün için de geçerlidir.
O yıllarda sınıflarımıza gelen öğretmenlerimiz bu konuda bizi sürekli uyarır ve sık sık
Okumamız gereken kitapları sıralarlardı. Tavsiye edilen kitaplar daha çok öğretmenlerimizin görüşleri doğrultusunda olurdu.
            Tavsiye edilen kitap ve dergilerin yanı sıra o zamanda yayınlanan gazetelerden bazıları da özellikle biz öğrencilere tavsiye ediliyordu.
            Bir ara her “Her Eve Bayrak” sloganı ile çıkan Bayrak Gazetesi Mücadeleci dediğimiz öğretmenler tarafından okumamız tavsiye edilirken, Her Gün gazetesi kendilerini Ülkücü diye tanımlayan öğretmenlerimiz tarafından okumamız önerilirdi. Mili Gazete daha çok Mili Selamet Partisinin yayın organı gibi bir gazete idi ve bu gazeteyi okumamızı isteyen ağabeylerimiz ve öğretmenlerimizde okulumuzda epey fazlaydı. Tercüman gazetesi kendilerini Milliyetci diye tanımlayan ağabeylerimiz ve öğretmenlerimiz tarafından tavsiye edilirdi. Okulumuzda Cumhuriyet Gazetesini tavsiye edene ben şahsen hiç şahit olmadım. Ancak öğretmenlerimiz arasında bu gazetenin okuyucuları vardı.
            Yine bu yıllarda çok sayıda sol ve sağ kesimden dergileri de takip etmemiz önerilirdi. Mesala “Sızıntı” Dergisi bu yıllarda yayın hayatına başlamıştı. Zafer ve Sızıntı Dergisinin okulumuzda hayli okuyucusu mevcuttu. Böyle olmasına rağmen daha çok dergilerden şimdilerde”radikal” denilen dergi ve gazetelerin okuyucuları daha fazla idi.
            O yıllarda benim gördüğüm kadarıyla hemen herkes mutlaka okurdu.
            Not defterimde bize tavsiye edilen kitaplara bir göz atmadan önce bizim devrelerin kitap okuma  alışkanlığından da söz etmek istiyorum.
             

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...