26 Aralık 2022

Kumru İlçesi ve Kumru Öğretmenevi Tanıtımı (ÖĞRETMENEVLERİ DERGİSİNDEN) (38 FOTOĞRAF)

Bu tanıtım yazısı ÖĞRETMENEVLERİ DERGİSİ’nde Bekir AKKAYA imzası ile çok sayıda fotoğrafla 18 Ocak 2007 tarihinde yayımlanmıştır.

Kumru’nun Tarihi, Turizm ve Kumru Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü Tanıtımı

Tarihi ve Özellikleri

Orta Karadeniz Bölgesi’nde, Ordu İline bağlı bir ilçe olan Kumru, doğusunda Korgan batısında Akkuş, kuzeyinde Fatsa, kuzeybatısında Ünye ve güneyinde Niksar ilçeleri ile çevrilidir. İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İlçe topraklarının güneyini Canik Dağları engebelendirir. Elekçi Deresi ve kolları bu dağları derin biçimde parçalamıştır. Canik Dağlarının vadileri arasında

yer alan ilçe merkezinin ortasından Elekçi deresi geçmektedir. İlçe topraklarını Elekçi Deresi dışında Pınaralan, Akkancık, Soğukpınar, Kırkkızlar, Boyacılı, Karacalar ve Çatılı akarsuları sulamaktadır.

            Kumru’da Karadeniz iklimi hüküm sürmekte olup, yazları sıcak, kışları soğuk geçmektedir. Kış ayları genellikle yağmur ve kar yağışlıdır. Her mevsimde yağış görülür. Ordu İl merkezine uzaklığı 60 km, Samsun merkeze ise 142km’dir. Kumru İlçesinin deniz seviyesinden yüksekliği 450 m.dir. Yüzölçümü 344 km2 olan ilçenin toplam nüfusu (2000 Yılı sayım sonuçlarına göre) 44.307’dir. Bu nüfus Kumru Merkezde 18.000’dir.

İlçede dağlar ormanlarla kaplı olup, gürgen, karaağaç, meşe, kestane, ceviz ve yüksek kesimlerde iğne yapraklı ağaçları bulunmaktadır. Bu ormanlarda az da olsa kayın ağaçlarına da rastlanmaktadır.

             İlçenin ekonomisi tarım, ormancılık ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen belli başlı ürünler, fındık, mısır ve patatestir. Az miktarda arpa, fasulye, kendir, buğday, armut ve elma yetiştirilir. Hayvancılıkta ise sığır, koyun ve keçi yetiştirilir. Arıcılık da yapılmaktadır. Ormancılık ilçenin bir diğer gelir kaynağıdır.

              İlçenin eski isminin Karacaali ve Karaçalı olduğu söylenmektedir. Ancak Kumru adının nerden kaynaklandığı konusunda bazı iddialar bulunmaktadır. Bunlardan birine göre Elekçi Deresi bilinmeyen bir tarihte taşarak ilçeyi kum içerisinde bırakmıştır. Bu nedenle de Kumlu ismi ile tanınmış ve daha sonra bu isim Kumru’ya dönüşmüştür. Bir diğer iddiaya göre de Kuman Türkleri uzun süre burada kalmış ve yaşadıkları bu yöreye Kumru ismini vermişlerdir.

            Yörede arkeolojik kazı çalışması yapılmamakla birlikte 2000 yılında Kültür Bakanlığı ve İstanbul Üniversitesi’nin ortaklaşa yaptıkları 10 günlük yüzey araştırmaları sonucunda Eski çağ tarihi ile ilgili önemli kalıntılara ulaşılmıştır. Bir çok kaya mezarı ve yerleşim yeri tespit edilmiştir.. Yüzey araştırmaların sonucuna göre  ilçenin tarihi M.Ö. 584-555 yıllarında Pers İmparatorluğu’na kadar gitmektedir. Küşnefak, Fizme Tekke, Karaağaç, Kömerik gibi köylerinde yerleşimin tarihi  M.Ö 4500 yıllarına kadar uzanmaktadır. Pers İmparatorluğu’na son veren Makedonyalılar, ardından Roma, Bizans ve Rum Pontus Devleti buraya bir süreliğinehakimolmuştur.

              Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra bazı Oğuz boyları buraya yerleşmişlerdir. Kaynaklarda Sultan II.Kılıçarslan zamanında Selçuklu Devletine bağlı Danişmendlilerin burayı ele geçirdikleri belirtilmektedir. Bundan sonra yöre Danişmendliler ile Bizanslılar arasında birkaç kez el değiştirmiştir. Selçuklu devletinin yıkılmasından sonra yörede İlhanlı Devleti, Eretna Beyliği, Kadı Burhanettin Beylikleri egemenlik kurmuşlardır. XIV.yüzyılın sonlarına doğru Hacıemiroğulları Ordu’nun bir bölümünde olduğu gibi buraya da hakim olmuşlardır. Fatih Sultan Mehmet’in 1461’de Rum Pontus Devletini ortadan kaldırmasından sonraOsmanlıtopraklarınakatılmıştır.

             Osmanlı döneminde Kumru’da Meydan ve Serkeş isimli iki yerleşim birimi bulunmaktaydı. Bunlardan Meydan 1642 yılında kaza olarak Ünye Sancağına bağlıydı. 1892’de Fatsa’ya bağlı bir nahiye konumunda olup, 1928’de Fatsa’nın Kumru nahiyesine bağlı bir köy olmuştur. Serkeş ise, 1642’de Canik kazasına bağlı iken 1872’de Ünye’ye bağlı bir nahiye iken, 1882’de Fatsa kazasına bağlı nahiye olmuştur.

              Cumhuriyet döneminde Kumru nahiye konumunu 1960 yılına kadar sürdürmüş, bu tarihte de ilçe olmuştur.

TURİZM

Kumru turizm açısından son derece elverişlidir. Sahile (Fatsa’ya)  32 kilometre olan Kumru’nun Düzoba ve Ericek gibi ünlü yaylalarının yanında sayısız turizm açısından görülmeye değer yerleşim yerleri mevcuttur. Son derece cana yakın insanları nedeniyle sıcak hane sahipliği sonucu bugüne kadar bir otel dahi yapımına gidilmemiştir. Otel olarak tek ve son derece modern tek konaklama yeri 14 yatak kapasitesi ile Kumru Öğretmenevi ve ASO Müdürlüğü bulunmaktadır. Kuzeyde ilçeye 7km uzaklıkta Ericek tepesi ve yaylası, acı suyu böğürtleni ve çileği  son derece meşhurdur. Kayabaşından Bakacak ve Ericek tepesinden Kumru’yu hatta Fatsa’yı kuşbakışı görmek mümkündür.

Düzoba yaylası Kumru merkeze 25 km olup, Fatsa’ya, yani denize uzaklığı 60 km’dir. Her yıl yapılan Nineler Güzellik Yarışması ve Dedeler Güreşi önemli etkinliklerdendir. Düzaba Yaylasında bulunan Güç Taşı yıl boyu yüzlerce ümitsize ve çocuğu olmayanlara  ümit vermektedir. Ericek Yaylası 100 dönümlük bir alana sahip olup Kumru’ya uzaklık 7 kilometre kadardır. Son zamanlarda turizm açısından resmi çalışmalar başlamıştır. Küşnefak Kayası civarı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sit alanı haline getirilmiştir.

Erçallar Uygur Evi ve Erçallar Kültür Sarayında ayda bir kez “Kumru Geceleri” adı altında yörenin kültürüne uygun eğlence geceleri düzenlenmektedir. İş Adamı İsmet Erçal tarafından Özelde Kumru ve Genelde her açıdan kişisel ve çok zengin bir müze oluşturulmuştur.

Kumru – Fatsa arası yol çalışmaları son bulmuş ve tüm köy yolları asfaltlanmaya başlanmıştır. Fizme ve Yukarıdamlalı Belediyeleri olarak iki belde belediyesi bulunan Kumru’da Abdi Hoca (Abdurrahman Hilmi Bilici)’nin kabri en çok ziyaret edilen yerlerdendir. Çok sayıda şifalı suyu bulunan Kumru’da Son çalışmalarla sıcak suların olduğu da görülmüştür. Fizme ve Yukarıdamlalı toprakları okunmuş inancıyla davul girmeyen yerleşim yerleridir.

  Kaldırım çalışmaları ve sokakların ışıklandırılması ile Kumru yakın bir zamanda Kumru-Niksar yolunun da faaliyete girmesi ile olması gereken yere hızla ilerlemektedir.


KUMRU ÖĞRETMENEVİ VE AKŞAMSANAT OKULU MÜDÜRLÜĞÜ

Kumru İlçesinde Öğretmenevi 1989 yılında Kumru Belediye Sarayının ikinci katında 240m2 alanda açılmıştır. O günden bu yana 2 odada 10 yatakla hizmet vermiştir. 2005 yılında yönetim ve denetimin yoğun çabaları sonucu Ak Parti Grup Başkanvekili ve Ordu Millet Vekili Eyüp Fatsa’nın katkıları ile Belediye Sarayının 5. katında 24 Kasım 2006 Öğretmenler Gününde yeni hizmet alanı muhteşem bir törenle açılarak hizmet vermeye başlamıştır.

24 saat sıcak suları akan 7 modern tek ve çift kişilik odalarda bulunan 14 yatak kapasitesi bulunan Kumru Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü, sadece üye öğretmenlere değil kamu kurumlarına ve her türlü misafire hizmet vermektedir.

600m2 alana sahip olan Kumru Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü lokal bölümü sigaralı ve sigarasız oyun salonları bulunmaktadır. Ayrıca Kütüphane ve Bilgisayar odası mevcut olan Öğretmen evinde bir de kafeterya birimi yer almaktadır.

Kumru Belediyesi tarafından tahsis edilen öğretmenevi misafir ağırlama yönünden ilçede çok önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Tüm yatak odalarında son derece modern duş kabinleri ww’ler yer almaktadır.

Kumru Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü olarak Bekir AKKAYA ve Müdür Yardımcısı olarak Adem Şahin idareci olarak görev yapmakta olup 1 adet SSK’lı işçi ile birlikte toplam 2 personel bulunmaktadır.

Yeni açılan hizmet binasında şimdilik hiç bilgisayar bulunmamakta ve acilen bilgisayara ihtiyaç vardır. Ayrıca personel eksikliği dünden bugüne hep bulunmaktadır.

Yeni açılan hizmet binası nedeniyle bugüne kadar yapılan işler nedeniyle yeni alınan malzemeler dahil toplam 125.000YTL harcanmış olup acil olarak ödenmesi gereken 25.000YTL borç bulunmaktadır.

KAYNAK  BİLGİLER VE TÜM FOTOĞRAFLAR Bekir Akkaya

HAZIRLAYAN: Bekir AKKAYA Kumru Öğretmenevi ve ASO Müdürü

Kumru Sitesi -2002-© http://www.kumru.org

ÖĞRETMENEVLERİ DERGİSİ’nde Bekir AKKAYA imzası ile  18 Ocak 2007 tarihinde yayımlanan Fotoğraflar






































BEKİR AKKAYA

.................... © Bekir Akkaya Blogspot Copyright 1999 ©.............

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...