27 Şubat 2006

Bıçak Parası Üzerine/Bekir Akkaya

İki hafta önce yazdığımız “Yine Fatsa Devlet Hastanesi” yazımızla ilgili Fatsa Devlet Hastanesi Baştabipliği tarafından B1041SM4523801/2/5618 sayı ile adıma “gizli” ibareli bir yazı geldi. Karadeniz Haber Postası Gazetesinin internet sitesinde yazımla ilgili soruşturma başlatıldığını öğrenince, bilgilenmem amacıyla bana gelen yazının gizliliğinin kalmadığını düşünerek gelen yazıyı sizlerle paylaşmanın faydalı olacağını düşünüyorum.

Bana gelen resmi yazının konusu olarak “ “Sadet” Başlıklı Yazınız Hk”. İfadesi geçmiş. Oysa, “Sadet” benim yazdığım köşenin adıdır. Har hafta yazdığımız yazının tüm başında bu “Sadet” kelimesi mutlaka yer alır. Söz konusu yazımızın başlığı “Yine Fatsa Devlet Hastanesi” idi. Aynı yazının açıklama bölümü aynen şöyledir. “Sayın Bekir Akkaya, İlçemizde çıkan Karadeniz Haber Postası Gazetesinin 18.09.2006 tarih ve 194 sayılı baskısının 4. sayfasındaki “Sadet” başlıklı yazınız ile ilgili olarak gerekli incelemenin yapılması için Fatsa Kaymakamlık Makamına yazı yazılmıştır. Bilgilerinize rica ederim. Dr. Alaettin Arıkan –Radyoloji Uzmanı –Baştabip.” Dikkat edilirse başlıkla köşe adı burada da yanlış ifade edilmiş.
Bundan ne çıkar diye düşünülse de ben aynı kanaatte değilim. Çünkü gazetede köşe ismi süreklilik arz ederken, başlık adı verilerek sıradan bir yazı ve haber olur ki bu da doğru bir durum değildir… Çünkü ilgili “Sadet” köşesinde yine hastane üzerine birkaç yazımız çıkmış hatta tekzip metninde zikredilmiş, “Bıçak parası” yazısına da tekzip metni sebep olmuştur.
Yazımız üzerine inceleme başlatılması işin doğrusu bizi sevindirmiştir.
Haber Vakti İnternet sitesinde ve Zaman Gazetesinde bu hafta yayınlanan ve şu anda yayında olan “Bıçak Parası” haberinin bir kısmını birlikte okuyalım. “Sağlık Bakanlığı'nın yaptırdığı bir araştırma 'bıçak parası' gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın neticelerini tespit için yapılan kapsamlı anketten ilginç sonuçlar çıktı. Ankete katılan düşük gelirli vatandaşların yüzde 37'si daha iyi bir tedavi için doktora 'bıçak parası' verdiği ifade ederken, yüksek gelir grubundaki vatandaşların yüzde 57'sinin ise 'doktora hediye' verme yoluna gittiği belirlendi. Katılımcıların yüzde 30'u hekimlerin ilgisizliğinden şikâyet ederken, yüzde 44'ü hastalara ilgi, güler yüz ve saygı gösterilmesi gerektiğinivurguluyor. Sağlık çalışanlarının yüzde 56’sı hastalık ya da tedavi ile ilgili neler olabileceği konusunda hastaları uyarmıyor. Hastaların yüzde 50’si ilaçların yan etkisi konusunda bilgi verilmemesindenyakınıyor. Denetime rağmen bir türlü engel olunamayan ‘doktora bıçak parası ve hediye’ konusunda da ilginç sonuçlar elde edildi. Düşük gelirli hastaların yüzde 37’si tedavisinin yapılamayacağını veya erteleneceğini düşündüğü için hekime ‘bıçak parası’ verdiğini söylüyor. Yüksek gelir grubunda ise katılımcıların yüzde 57’si daha iyi tedavi olmak için doktora hediye verdiğini belirtiyor. Hastane veya personelle ilgili şikâyetler genellikle hasta hakları birimi yerine başhekimlere yapılıyor. Hastaların sadece yüzde 7’si şikâyetlerini hasta hakları birimine iletirken, yüzde 52’si hastane yöneticisi ile görüşmeyi tercih ediyor. Hastalara göre şikâyeti çözmek için ilgili kişiler yeteri kadar uğraş vermiyor. Genel olarak şikâyet sonucu ortaya konan çözümler memnun edici bulunmuyor. “
Bıçak parasını ben neden mi verdim? Düşük gelirli hastaların yüzde 37’si gibi yakınımın tedavisinin yapılmayacağını ya da kendisine zarar geleceğini düşündüğüm için. Birde ben vermedim daha önceden söylediğim gibi benden kuzu kuzu alındı. Bıçak parasını toptan değil, ilgili doktorun “kazandıkça getirirsin!” talimatına uygun taksitle kazandıkça götürdüm. İlgili bey geçenlerde “hizmet aşkından olsa gerek” konuşurken Fatsa’da yapılan ve ilerde yapılacak hizmetlerinde bir yılda kaç ameliyatın gerçekleştirildiğini ifade ediyordu. Birde eline geçen ya da geçecek “bıçak parasını” söylese de bize düşeni öğrenmiş olsak ta en azından borcumuzu peşin ödeyip bari aşağılanmasak.
Buluşmak ümidiyle…
Bekir AKKAYA/Karadeniz Haber Postası Gazetesi/Fatsa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...