Uzun süre televizyon izlenmesinin beyin gelişimini engellediğini belirten İletişim ve Eğitim Uzmanı Serkan Duru, Türk toplumunun kitap okumaya 16 saniye ayırırken, televizyon seyretmeye 4 saat ayırdığını söyledi.
İletişim ve Eğitim uzmanı Serkan Duru 'Okumayı Sevdirme, Okuma Alışkanlığını Geliştirme' isimli seminerde yaptığı konuşmada kitap okumanın ve okuyarak kazanılan bilginin paylaşımının oldukça önemli olduğunu belirterek okumanın içten gelen bir istek olduğunu belirtti.Okuyarak edindikleri bilgiyi paraya çevirebiliyorlar
Okumanın öneminin, Osmanlı dönemindeki hızlı gelişmeler ve hizmetlerle ciddi şekilde fark edildiğini anlatan Duru, bugün dünyanın süper gücü olarak kabul edilen ABD'nin de okumanın önemini fark ederek, edindiği bilgiyi paraya dönüştürebildiğine işaret etti. Türkiye'de okumaya ayrılan süre 16 saniyeAncak günümüz
Türkiye'sinde okumanın öneminin henüz anlaşılamadığını dile getiren Duru, "Türkiye'de kitap okumaya ayrılan ortalama süre 16 saniyedir. Bu süre Almanya'da 24 dakikadır. Fakat Türkler günde 4 saatini televizyon izleyerek geçirmektedir. Bu da ciddi bir beyin çürümesine sebep olmaktadır" diye konuştu.
Türkiye'sinde okumanın öneminin henüz anlaşılamadığını dile getiren Duru, "Türkiye'de kitap okumaya ayrılan ortalama süre 16 saniyedir. Bu süre Almanya'da 24 dakikadır. Fakat Türkler günde 4 saatini televizyon izleyerek geçirmektedir. Bu da ciddi bir beyin çürümesine sebep olmaktadır" diye konuştu.
Kitap ihtiyacı sırasında 265. sıradayızGelişmiş ülkelerde kitap ihtiyaç sıralamasında 23. sırada yer alırken, bu sıralama ülkemizde 265. sıralara kadar geriliyor.
Okumayı nasıl sevdirebiliriz?"
Geleceği Okuyan Kalemler" projesinden de bahseden Serkan Duru,
"Okumaya çok önem veriyoruz, ama çok fazla okumuyoruz. Burada sorulması gereken asıl soru şu: Bu çocuklara kitap okumayı nasıl sevdirebiliriz? 'Geleceği Okuyan Kalemler' Projesi bu sorunun cevabını bulmak için gerçekleştiriliyor.
İlköğretimde okuyan öğrencilerle birlikte bir kitap yazılıyor. Proje sayesinde geleceğin yazarları şimdiden keşfedilmeye çalışılıyor. Gönüllü proje kapsamında ilköğretim öğrencilerine çeşitli eğitimler veriliyor. Anlayarak hızlı okuma, etkili yazı yazma ve proje yönetimi gibi eğitimleri de alarak öğrenciler kitap yazıyor. İlköğretim 5, 6 ve 7. sınıfta okuyan öğrenciler yazdıkları yazıları birbirleriyle paylaşıyor, eksikliklerini tamamlıyor. Çocukların kitap okumayı, televizyon ve bilgisayara göre daha az tercih ettikleri bir gerçek. Ancak çocukların kendi yazdıkları yazılardan oluşacak bir kitap yazması onları kitap okumaya teşvik ediyorGeleceği Okuyan Kalemler Projesi'nde yer alan gönüllü öğrenciler, verilen konularda daha iyi ve güzel yazabilmek için sürekli kitap okuyorlar. Daha güzel yazı yazmanın çok kitap okumaktan geçtiğini bilen öğrenciler, sürekli yeni konularda araştırmalar yapıyorlar. Araştırmalarındaki bilgileri yazdıkları yazılarda kullanan öğrenciler, böylece yazı yazmanın aslında o kadar da kolay bir iş olmadığını bizzat kendileri yaşamış oluyor. Gönüllü öğrencilerin yazdığı kitap, yeni eğitim-öğretim yılında basılmış halde öğrencilerin elinde olacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...