Türkiye 2007 yılında kritik bir süreçden geçti. İşte 2007 yılında öne çıkanlar...
Aralık Cumhurbaşkanı seçimi, genel seçimler ve halk oylamasının yanı sıra Genelkurmay Başkanlığının açıklamaları, terörle mücadele, anayasa değişikliği tartışmaları Türkiye'de 2007 yılında gündemin üst sıralarında yer alan konular oldu.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Irak'ın kuzeyinde yuvalanan terör örgütünü etkisiz hale getirmek için 1 ve 16 Aralık'ta sınır ötesi operasyon gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin tartışmalar, yılın ilk günlerinden itibaren ülke gündeminin en önemli konusu oldu. Siyasilerin yaptığı açıklamaların yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da 12 Nisan'da düzenlediği basın toplantısında, ''Hem vatandaş hem de TSK'nın bir personeli olarak,
Cumhuriyetin temel değerlerine sözde değil, özde bağlı olacak bir kişinin Cumhurbaşkanı seçilecek olmasını umut ediyoruz'' dedi. Çeşitli sivil toplum örgütlerince mitingler düzenlendi, seçim süreci yargıya taşındı. 11. Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin süreç 16 Nisan'da başladı. 59. Hükümet'te Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev alan Abdullah Gül, TBMM'de 27 Nisan'da yapılan ilk turda cumhurbaşkanı seçilmek için Anayasa'nın öngördüğü 367 oyu sağlayamadı ve ilk tur oylamaya 361 milletvekilinin katıldığı açıklandı. Oylamada Genel Kurul Salonu'nda yer almayan CHP tarafından, toplantı yeter sayısının 367 olduğu gerekçesiyle ilk turun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açıldı. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde gece yarısına doğru yayımlanan açıklamada, Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde öne çıkan sorunun, laikliğin tartışılması konusuna odaklanmış durumda olduğu belirtilerek, ''Bu durum, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından endişe ile izlenmektedir. Unutulmamalıdır ki, Türk Silahlı Kuvvetleri bu tartışmalarda taraftır ve laikliğin kesin savunucusudur'' denildi. Yüksek mahkeme, 1 Mayıs'ta ilk tur oylamayı Anayasa'ya aykırı bularak iptaline karar verdi ve yürürlüğünü durdurdu. Anayasa Mahkemesi'nin kararı sonrası Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin belirlenen yeni takvim uyarınca 6 Mayıs'ta yenilenen 1. tur oylamada toplantı yeter sayısında 367'ye ulaşılamaması üzerine Abdullah Gül, adaylıktan çekildiğini açıkladı. Konuya ilişkin tartışmalar sürerken 22 Temmuz'da erken seçime gidilmesi kararı alındı. Bu süreçte, cumhurbaşkanının halk tarafından da seçilmesini öngören anayasa değişikliği kabul edildi. Ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in TBMM'ye iade ettiği yasanın yeniden kabul edilmesi üzerine, Sezer, değişikliğin halk oyuna sunulmasına karar verdi. Söz konusu değişikliğin iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru ise reddedildi. 22 Temmuz'da yapılan genel seçimde geçerli oyların yüzde 46,58'ini alan AK Parti, 341 milletvekili çıkararak yeniden tek başına iktidar oldu. TBMM'de, CHP ve MHP'nin yanı sıra seçime bağımsız adaylarla giren DTP de grup kurarak yer aldı. DSP, ÖDP, BBP de TBMM'de temsil edilen partiler oldu.
Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin yeniden başlayan sürecin sonunda, Abdullah Gül, 28 Ağustos 2007 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı seçildi. Gül'ün 11. Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından anayasa değişikliğine ilişkin kanunun geçici maddeleri metinden çıkarılarak 21 Ekim'de halk oylaması yapıldı ve Cumhurbaşkanının 5 yıllığına halk tarafından seçilmesini, milletvekili genel seçiminin 4 yılda bir yapılmasını ve TBMM'nin seçimler dahil toplantı yeter sayısının 184 olmasını öngören değişiklik kabul edildi. AK Parti'nin bir grup bilim adamına hazırlattığı anayasa taslağı da tartışmalara neden oldu. AK Parti, kendilerine ait henüz bir anayasa değişikliği taslağının ortada olmadığını açıklarken, bazı sivil toplum örgütleri de anayasa değişikliğine ilişkin çalışma başlattı.
TERÖRLE MÜCADELE Terörle mücadele, 2007 yılında ülke gündemindeki konuların başında yer aldı. Yıl içindeki terör olaylarında asker, polis, köy korucusu ve vatandaşlardan yaşamını yitirenler ve yaralananlar oldu. Ankara'da Anafartalar Çarşısı önündeki patlamada 9 kişi öldü, 91 kişi yaralandı. Ankara'da Sıhhiye semtindeki katlı otoparkta patlayıcı yüklü bir minibüs bulundu ve güvenlik güçlerince patlayıcılar etkisiz hale getirildi. Son yıllarda genellikle mayın tuzakları kuran teröristler, 7 Ekim'de Gabar Dağı'ndaki bir askeri time saldırı düzenledi. 13 askerin şehit olduğu bu saldırının ardından 21 Ekim'de Hakkari-Dağlıca'da düzenlenen saldırıda 12 asker şehit düştü, 16 asker yaralandı, 8 askerle irtibat kesildi. Dağlıca saldırısı sırasındaki çatışma ve ardından gerçekleştirilen operasyonda 34 terörist etkisiz hale getirildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt'ın 12 Nisan'daki basın toplantısında terör örgütüne yönelik olarak düzenlenmesinde fayda olduğunu vurguladığı ''sınır ötesi operasyon''a ilişkin, hükümet tarafından 17 Ekim'de TBMM'den yetki alındı. Başbakan Erdoğan, ''28 Kasım itibariyle sınır ötesi operasyona ilişkin Türk Silahlı Kuvvetlerinin yetkilendirildiğini'' açıkladı. TSK, Irak'ın kuzeyinde bulunan teröristleri etkisiz hale getirmek için kendisine verilen yetki çerçevesindeki ilk operasyonu, istihbari çalışmalar kapsamında, Aralık ayının ilk gününde düzenledi. 16 Aralık'taki ikinci sınır ötesi operasyonda ise Irak'ın kuzeyindeki Zap, Avaşin, Hakurk bölgeleri ile Kandil Dağı'nın Irak tarafında kalan kesimlerinde tespit edilen PKK/KONGRA-GEL terör örgütüne ait hedefler, savaş uçakları ve uzun menzilli silahlarla vuruldu.
BAZI KURUM VE KURULUŞLARIN ÜST YÖNETİMİNDE DEĞİŞİKLİKLER
Yıl içinde bazı kurum ve kuruluşların üst yönetiminde değişiklikler oldu.Anayasa Mahkemesi'nde Başkanlığa Haşim Kılıç, Başkan Vekilliğine ise Osman Alifeyyaz Paksüt seçildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na ise Abdurrahman Yalçınkaya getirildi. Yüksek Askeri Şura'da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç'ın Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun atanması kararlaştırıldı. Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği'ne Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu getirildi. Başbakanlık Müsteşarlığı'na Diyarbakır Valisi Efkan Ala, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ise İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal atandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YÖK Başkanlığı'na Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ı seçti. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen, Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığı'na ise Ahmet Sever getirildi. TRT Genel Müdürlüğüne ise Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin atandı.
SİYASET DÜNYASI Doğru Yol Partisi (DYP) ve Anavatan Partisi'nin ''Demokrat Parti'' adı altında birleşmesine ilişkin protokol, genel başkanlar Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu tarafından imzalandı. Ancak daha sonraki süreçte iki partinin birleşmesi gerçekleşmedi. Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun, Mesut Yılmaz'a yönelik sözlerinin ardından partiden istifalar başladı. Mesut Yılmaz ise Rize'den bağımsız milletvekili seçildi. DP Genel Başkanı Mehmet Ağar, partisinin seçim barajını aşamaması üzerine, basın danışmanı aracılığıyla görevinden istifa ettiğini açıkladı. Daha sonra, Ağar'ın dilekçesinin işleme konulmadığı açıklandı. Partide yaşanan genel başkanlık tartışmaların ardından 6 Ocak 2008'de yapılacak olağanüstü kongrede Hüsamettin Cindoruk'un bu göreve aday olması konusunda uzlaşmaya varıldığı açıklandı. CHP'de ise yönetime muhalif gruptakiler kongre sürecinde çalışmalarını sürdürürken, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, kesin ihraç istemiyle yeniden disiplin kuruluna sevk edildi. Eski grup başkanvekili Haluk Koç ise kongrede CHP Genel Başkanlığı'na aday olacağını açıkladı.
YÜCE DİVAN'DAKİ YARGILAMALAR
Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarından Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan'ın bazı enerji ihaleleriyle ilgili, Yüce Divan'da yargılandıkları dava sonuçlandı. Yüce Divan, Ersümer'i ''görevi kötüye kullanma'' suçundan 1 yıl 8 ay hapse mahkum etti ve cezasını erteledi. Çakan'ın ise tüm suçlamalardan beraatine karar verildi. Eski Bayındırlık ve İskan Bakanlarından Koray Aydın ise Yüce Divan'da yargılandığı davada, ''ihaleye fesat karıştırdığı'', ''görevini kötüye kullandığı'' ve ''haksız mal edindiği'' suçlamalarından beraat etti.
DTP'YE KAPATMA DAVASI
Öte yandan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, DTP'nin, ''devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği'' iddiasıyla ''temelli kapatılması'' istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. Yalçınkaya, 8'i milletvekili 221 DTP'liye de siyasi yasak getirilmesini istedi.
UÇAK KAZALARI VE UÇAK KAÇIRMA
Yılın başında, Bağdat'ta, yılın sonuna doğru Isparta'da yaşanan uçak kazaları üzüntüye neden oldu. Adana'dan Irak'a Türk işçileri taşıyan Moldova tescilli uçak, 9 Ocak'ta, Bağdat'ta piste 200 metre kala yere çakıldı. Aralarında Türk işçiler ve uçak mürettebatının da bulunduğu 34 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. İstanbul-Isparta seferini yapan Atlasjet'e ait uçak, 30 Kasımda, Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında düştü. Kazada 7'si mürettebat 57 kişi öldü. Öte yandan, 2007 yılında Türkiye'de iki ayrı uçak kaçırma olayı yaşandı. Diyarbakır-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait yolcu uçağı, Mehmet Gökşin Göl adlı kişi tarafından kaçırılarak Esenboğa Havalimanı'na indirildi; hava korsanı daha sonra teslim oldu. Lefkoşa-İstanbul seferini yapan AtlasJet'e ait uçak ise iki hava korsanı tarafından kaçırıldı. Yakıt ikmali yapılmak üzere Antalya Havalimanı'na indirilen uçaktaki Momnen Abdül Talikh ile Mehmet Raşat Özlü adındaki iki korsan, yaklaşık 6 saat süren eylemin ardından teslim oldu.
TRAFİK KAZALARI
Trafik kazaları 2007 yılında da aralarında tanınmış kişilerin de bulunduğu birçok insanın yaşamına mal oldu, çok sayıda kişi de kazalarda yaralandı. Anavatan Partisi Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Ömer Abuşoğlu Osmaniye'de, eski bakanlardan Mustafa Taşar Afyonkarahisar'da, MHP'den milletvekili seçilen Prof. Dr. Mehmet Cihat Özönder Ankara'da geçirdikleri trafik kazalarında yaşamlarını yitirdiler. DSP Basın Danışmanı İsmail Aşçıoğlu, Ankara'da, bir otomobilin çarpması sonucu öldü. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu'nun birlikleri denetlemek için Ankara'dan İstanbul'a intikali sırasında konvoyundaki bir araç Kızılcahamam'da kaza yaptı; emir subayı Deniz Albay Birol Atakan şehit oldu. Heykeltıraş Prof. Dr. Tankut Öktem, İstanbul'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. İzmir'den Kapadokya'ya geziye giden öğrencileri taşıyan otobüs Aksaray yakınlarında kamyonla çarpıştı; kazada 33 kişi öldü, 34 kişi yaralandı.Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde içinde çok sayıda işçinin bulunduğu kamyon dereye yuvarlandı; 9 kişi öldü, 33 kişi kurtarıldı. Sivas'ın Kangal ilçesinde, fındık işçilerini taşıyan minibüsün, bir kamyonla çarpışması sonucunda 24 kişi öldü. Şanlıurfa'da ise tarım işçilerini taşıyan kamyonet ve bir kamyonun çarpışması sonucu 16 kişi öldü, 14 kişi yaralandı.
CİNAYETLER
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Hrant Dink, İstanbul'da, gazete binasının önünde uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Saldırının ardından bir grup Taksim'e doğru yürüyüş yaptı. Hrant Dink'in öldürülmesi olayının zanlısı O.S. Samsun'da yakalandı. Malatya'da, Hristiyanlık ile ilgili kitaplar dağıtan Zirve Yayınevini basan saldırganlar, biri Alman 3 kişiyi boğazını keserek öldürdü. Saldırıyla ilgili açılan soruşturma ve davaya ilişkin haberler de uzun süre gündemi işgal eden konular oldu. Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak, makamında silahla vurularak öldürüldü.
ÇALIŞMA YAŞAMINDAN Anayasa Mahkemesi'nce bazı maddeleri iptal edilen sosyal güvenlikle ilgili yasa da yıl boyunca gündemdeki yerini korudu. Kısmi iptal kararının ardından, yasanın yürürlük tarihi önce 1 Ocak 2008'e, daha sonra 1 Haziran 2008'e ertelendi. Çeşitli sektörlerdeki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri de çalışma yaşamının gündemdeki konuları arasında yer aldı. THY ile THY Teknik AŞ'de alınan grev kararının ardından, taraflar grevin uygulanmasına az süre kala anlaşmaya vardı. Türk Telekom'da ise toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ardından greve gidildi. 43 gün süren grevin ardından taraflar arasında anlaşma sağlandı. Bu arada, Türk-İş genel kurulunda, son yönetimde genel sekreterlik görevini yürüten Mustafa Kumlu genel başkanlığa seçildi. Eski Genel Başkan Salih Kılıç, sendikacılık hayatını noktaladığını açıkladı. Hak-İş genel kurulunda ise Salim Uslu yeniden genel başkanlığa seçildi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyon (TİSK) Genel Kurulu'nda Tuğrul Kudatgobilik yeniden başkanlığa getirildi.
TÜRKİYE'DE SU SIKINTISI
Yağışların azlığı nedeniyle yurt genelinde yaşanan su sıkıntısı, ''Küresel Isınma'' kavramının yıl boyunca dillerden düşmemesine neden oldu. Ankara'da, barajlardaki doluluk oranının yüzde 5'lere kadar inmesinin ardından 1 Ağustosta su kesintilerine başlanacağı açıklandı. 1 Ağustos'tan itibaren kente dönüşümlü olarak su verilmeye başladı. Ancak Demetevler ve Batıkent'te kente su taşıyan ana borularda meydana gelen patlamaların ardından kent üç gün susuz kaldı. Vatandaşların tepkileri ve Ankara Valisi Kemal Önal'ın kentteki barajlarda 6 ay ihtiyacı karşılayacak su bulunduğunu söylemesinin ardından, kentteki su kesintisine son verildi. Kızılırmak suyunun Ankara'ya getirilmesi için Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan proje, su kalitesi yönünden tartışmalara yol açtı. Yaşanan kuraklık yüzünden bazı göllerin su seviyesi önemli ölçüde düştü, bazı göller kurudu. Yurdun pek çok yerinde ''yağmur duası''na çıkıldı. Muğla'da, Fethiye Hidroelektrik Santralindeki üretim baraj gölündeki suyun yetersiz olması nedeniyle durduruldu.
ARAMIZDAN AYRILANLAR
Siyaset, sanat, bilim ve medya dünyasından birçok isim bu yıl aramızdan ayrıldı. Rahatsızlıkları nedeniyle tedavi gören eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanlarından Prof. Dr. Erdal İnönü ABD'de, eski Dışişleri ve Kültür Bakanlarından İsmail Cem İstanbul'da, TBMM Başkanvekili ve CHP Bursa Milletvekili Ali Dinçer ise Ankara'da yaşamlarını yitirdiler. Eski bakanlardan Sabahattin Savcı, Ümit Haluk Bayülken, Yıldırım Aktuna ile eski Bakan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlarından Mehmet Altınsoy da siyaset dünyasının kayıpları arasındaydı. Medya dünyasından ise Yener Süsoy, Turan Yavuz, Ufuk Güldemir, Şakir Süter ve İsmail Sivri aramızdan ayrılan önemli isimlerdi. Tiyatro sanatçısı Lale Oraloğlu, Türk Halk Müziği sanatçısı Zehra Bilir, sinema sanatçısı Orçun Sonat, caz sanatçısı Nükhet Ruacan sanat dünyasından kayan yıldızlar oldu. 1961 Anayasası'nı hazırlayanlar arasında yer alan Prof. Dr. İsmet Giritli, anayasa hukukçusu Prof. Dr. Yavuz Sabuncu, ''iktisadın duayeni'' olarak tanınan Prof. Dr. Sabahattin Zaim, iş adamları Kadir Has ve Vitali Hakko da bu yıl yitirdiklerimiz arasında yer aldı.
Kaynak: Sabah gazetesi
Aralık Cumhurbaşkanı seçimi, genel seçimler ve halk oylamasının yanı sıra Genelkurmay Başkanlığının açıklamaları, terörle mücadele, anayasa değişikliği tartışmaları Türkiye'de 2007 yılında gündemin üst sıralarında yer alan konular oldu.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Irak'ın kuzeyinde yuvalanan terör örgütünü etkisiz hale getirmek için 1 ve 16 Aralık'ta sınır ötesi operasyon gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin tartışmalar, yılın ilk günlerinden itibaren ülke gündeminin en önemli konusu oldu. Siyasilerin yaptığı açıklamaların yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da 12 Nisan'da düzenlediği basın toplantısında, ''Hem vatandaş hem de TSK'nın bir personeli olarak,
Cumhuriyetin temel değerlerine sözde değil, özde bağlı olacak bir kişinin Cumhurbaşkanı seçilecek olmasını umut ediyoruz'' dedi. Çeşitli sivil toplum örgütlerince mitingler düzenlendi, seçim süreci yargıya taşındı. 11. Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin süreç 16 Nisan'da başladı. 59. Hükümet'te Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev alan Abdullah Gül, TBMM'de 27 Nisan'da yapılan ilk turda cumhurbaşkanı seçilmek için Anayasa'nın öngördüğü 367 oyu sağlayamadı ve ilk tur oylamaya 361 milletvekilinin katıldığı açıklandı. Oylamada Genel Kurul Salonu'nda yer almayan CHP tarafından, toplantı yeter sayısının 367 olduğu gerekçesiyle ilk turun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açıldı. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde gece yarısına doğru yayımlanan açıklamada, Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde öne çıkan sorunun, laikliğin tartışılması konusuna odaklanmış durumda olduğu belirtilerek, ''Bu durum, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından endişe ile izlenmektedir. Unutulmamalıdır ki, Türk Silahlı Kuvvetleri bu tartışmalarda taraftır ve laikliğin kesin savunucusudur'' denildi. Yüksek mahkeme, 1 Mayıs'ta ilk tur oylamayı Anayasa'ya aykırı bularak iptaline karar verdi ve yürürlüğünü durdurdu. Anayasa Mahkemesi'nin kararı sonrası Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin belirlenen yeni takvim uyarınca 6 Mayıs'ta yenilenen 1. tur oylamada toplantı yeter sayısında 367'ye ulaşılamaması üzerine Abdullah Gül, adaylıktan çekildiğini açıkladı. Konuya ilişkin tartışmalar sürerken 22 Temmuz'da erken seçime gidilmesi kararı alındı. Bu süreçte, cumhurbaşkanının halk tarafından da seçilmesini öngören anayasa değişikliği kabul edildi. Ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in TBMM'ye iade ettiği yasanın yeniden kabul edilmesi üzerine, Sezer, değişikliğin halk oyuna sunulmasına karar verdi. Söz konusu değişikliğin iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru ise reddedildi. 22 Temmuz'da yapılan genel seçimde geçerli oyların yüzde 46,58'ini alan AK Parti, 341 milletvekili çıkararak yeniden tek başına iktidar oldu. TBMM'de, CHP ve MHP'nin yanı sıra seçime bağımsız adaylarla giren DTP de grup kurarak yer aldı. DSP, ÖDP, BBP de TBMM'de temsil edilen partiler oldu.
Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin yeniden başlayan sürecin sonunda, Abdullah Gül, 28 Ağustos 2007 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı seçildi. Gül'ün 11. Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından anayasa değişikliğine ilişkin kanunun geçici maddeleri metinden çıkarılarak 21 Ekim'de halk oylaması yapıldı ve Cumhurbaşkanının 5 yıllığına halk tarafından seçilmesini, milletvekili genel seçiminin 4 yılda bir yapılmasını ve TBMM'nin seçimler dahil toplantı yeter sayısının 184 olmasını öngören değişiklik kabul edildi. AK Parti'nin bir grup bilim adamına hazırlattığı anayasa taslağı da tartışmalara neden oldu. AK Parti, kendilerine ait henüz bir anayasa değişikliği taslağının ortada olmadığını açıklarken, bazı sivil toplum örgütleri de anayasa değişikliğine ilişkin çalışma başlattı.
TERÖRLE MÜCADELE Terörle mücadele, 2007 yılında ülke gündemindeki konuların başında yer aldı. Yıl içindeki terör olaylarında asker, polis, köy korucusu ve vatandaşlardan yaşamını yitirenler ve yaralananlar oldu. Ankara'da Anafartalar Çarşısı önündeki patlamada 9 kişi öldü, 91 kişi yaralandı. Ankara'da Sıhhiye semtindeki katlı otoparkta patlayıcı yüklü bir minibüs bulundu ve güvenlik güçlerince patlayıcılar etkisiz hale getirildi. Son yıllarda genellikle mayın tuzakları kuran teröristler, 7 Ekim'de Gabar Dağı'ndaki bir askeri time saldırı düzenledi. 13 askerin şehit olduğu bu saldırının ardından 21 Ekim'de Hakkari-Dağlıca'da düzenlenen saldırıda 12 asker şehit düştü, 16 asker yaralandı, 8 askerle irtibat kesildi. Dağlıca saldırısı sırasındaki çatışma ve ardından gerçekleştirilen operasyonda 34 terörist etkisiz hale getirildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt'ın 12 Nisan'daki basın toplantısında terör örgütüne yönelik olarak düzenlenmesinde fayda olduğunu vurguladığı ''sınır ötesi operasyon''a ilişkin, hükümet tarafından 17 Ekim'de TBMM'den yetki alındı. Başbakan Erdoğan, ''28 Kasım itibariyle sınır ötesi operasyona ilişkin Türk Silahlı Kuvvetlerinin yetkilendirildiğini'' açıkladı. TSK, Irak'ın kuzeyinde bulunan teröristleri etkisiz hale getirmek için kendisine verilen yetki çerçevesindeki ilk operasyonu, istihbari çalışmalar kapsamında, Aralık ayının ilk gününde düzenledi. 16 Aralık'taki ikinci sınır ötesi operasyonda ise Irak'ın kuzeyindeki Zap, Avaşin, Hakurk bölgeleri ile Kandil Dağı'nın Irak tarafında kalan kesimlerinde tespit edilen PKK/KONGRA-GEL terör örgütüne ait hedefler, savaş uçakları ve uzun menzilli silahlarla vuruldu.
BAZI KURUM VE KURULUŞLARIN ÜST YÖNETİMİNDE DEĞİŞİKLİKLER
Yıl içinde bazı kurum ve kuruluşların üst yönetiminde değişiklikler oldu.Anayasa Mahkemesi'nde Başkanlığa Haşim Kılıç, Başkan Vekilliğine ise Osman Alifeyyaz Paksüt seçildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na ise Abdurrahman Yalçınkaya getirildi. Yüksek Askeri Şura'da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç'ın Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun atanması kararlaştırıldı. Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği'ne Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu getirildi. Başbakanlık Müsteşarlığı'na Diyarbakır Valisi Efkan Ala, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ise İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal atandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YÖK Başkanlığı'na Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ı seçti. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen, Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığı'na ise Ahmet Sever getirildi. TRT Genel Müdürlüğüne ise Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin atandı.
SİYASET DÜNYASI Doğru Yol Partisi (DYP) ve Anavatan Partisi'nin ''Demokrat Parti'' adı altında birleşmesine ilişkin protokol, genel başkanlar Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu tarafından imzalandı. Ancak daha sonraki süreçte iki partinin birleşmesi gerçekleşmedi. Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun, Mesut Yılmaz'a yönelik sözlerinin ardından partiden istifalar başladı. Mesut Yılmaz ise Rize'den bağımsız milletvekili seçildi. DP Genel Başkanı Mehmet Ağar, partisinin seçim barajını aşamaması üzerine, basın danışmanı aracılığıyla görevinden istifa ettiğini açıkladı. Daha sonra, Ağar'ın dilekçesinin işleme konulmadığı açıklandı. Partide yaşanan genel başkanlık tartışmaların ardından 6 Ocak 2008'de yapılacak olağanüstü kongrede Hüsamettin Cindoruk'un bu göreve aday olması konusunda uzlaşmaya varıldığı açıklandı. CHP'de ise yönetime muhalif gruptakiler kongre sürecinde çalışmalarını sürdürürken, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, kesin ihraç istemiyle yeniden disiplin kuruluna sevk edildi. Eski grup başkanvekili Haluk Koç ise kongrede CHP Genel Başkanlığı'na aday olacağını açıkladı.
YÜCE DİVAN'DAKİ YARGILAMALAR
Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarından Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan'ın bazı enerji ihaleleriyle ilgili, Yüce Divan'da yargılandıkları dava sonuçlandı. Yüce Divan, Ersümer'i ''görevi kötüye kullanma'' suçundan 1 yıl 8 ay hapse mahkum etti ve cezasını erteledi. Çakan'ın ise tüm suçlamalardan beraatine karar verildi. Eski Bayındırlık ve İskan Bakanlarından Koray Aydın ise Yüce Divan'da yargılandığı davada, ''ihaleye fesat karıştırdığı'', ''görevini kötüye kullandığı'' ve ''haksız mal edindiği'' suçlamalarından beraat etti.
DTP'YE KAPATMA DAVASI
Öte yandan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, DTP'nin, ''devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği'' iddiasıyla ''temelli kapatılması'' istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. Yalçınkaya, 8'i milletvekili 221 DTP'liye de siyasi yasak getirilmesini istedi.
UÇAK KAZALARI VE UÇAK KAÇIRMA
Yılın başında, Bağdat'ta, yılın sonuna doğru Isparta'da yaşanan uçak kazaları üzüntüye neden oldu. Adana'dan Irak'a Türk işçileri taşıyan Moldova tescilli uçak, 9 Ocak'ta, Bağdat'ta piste 200 metre kala yere çakıldı. Aralarında Türk işçiler ve uçak mürettebatının da bulunduğu 34 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. İstanbul-Isparta seferini yapan Atlasjet'e ait uçak, 30 Kasımda, Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında düştü. Kazada 7'si mürettebat 57 kişi öldü. Öte yandan, 2007 yılında Türkiye'de iki ayrı uçak kaçırma olayı yaşandı. Diyarbakır-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait yolcu uçağı, Mehmet Gökşin Göl adlı kişi tarafından kaçırılarak Esenboğa Havalimanı'na indirildi; hava korsanı daha sonra teslim oldu. Lefkoşa-İstanbul seferini yapan AtlasJet'e ait uçak ise iki hava korsanı tarafından kaçırıldı. Yakıt ikmali yapılmak üzere Antalya Havalimanı'na indirilen uçaktaki Momnen Abdül Talikh ile Mehmet Raşat Özlü adındaki iki korsan, yaklaşık 6 saat süren eylemin ardından teslim oldu.
TRAFİK KAZALARI
Trafik kazaları 2007 yılında da aralarında tanınmış kişilerin de bulunduğu birçok insanın yaşamına mal oldu, çok sayıda kişi de kazalarda yaralandı. Anavatan Partisi Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Ömer Abuşoğlu Osmaniye'de, eski bakanlardan Mustafa Taşar Afyonkarahisar'da, MHP'den milletvekili seçilen Prof. Dr. Mehmet Cihat Özönder Ankara'da geçirdikleri trafik kazalarında yaşamlarını yitirdiler. DSP Basın Danışmanı İsmail Aşçıoğlu, Ankara'da, bir otomobilin çarpması sonucu öldü. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu'nun birlikleri denetlemek için Ankara'dan İstanbul'a intikali sırasında konvoyundaki bir araç Kızılcahamam'da kaza yaptı; emir subayı Deniz Albay Birol Atakan şehit oldu. Heykeltıraş Prof. Dr. Tankut Öktem, İstanbul'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. İzmir'den Kapadokya'ya geziye giden öğrencileri taşıyan otobüs Aksaray yakınlarında kamyonla çarpıştı; kazada 33 kişi öldü, 34 kişi yaralandı.Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde içinde çok sayıda işçinin bulunduğu kamyon dereye yuvarlandı; 9 kişi öldü, 33 kişi kurtarıldı. Sivas'ın Kangal ilçesinde, fındık işçilerini taşıyan minibüsün, bir kamyonla çarpışması sonucunda 24 kişi öldü. Şanlıurfa'da ise tarım işçilerini taşıyan kamyonet ve bir kamyonun çarpışması sonucu 16 kişi öldü, 14 kişi yaralandı.
CİNAYETLER
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Hrant Dink, İstanbul'da, gazete binasının önünde uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Saldırının ardından bir grup Taksim'e doğru yürüyüş yaptı. Hrant Dink'in öldürülmesi olayının zanlısı O.S. Samsun'da yakalandı. Malatya'da, Hristiyanlık ile ilgili kitaplar dağıtan Zirve Yayınevini basan saldırganlar, biri Alman 3 kişiyi boğazını keserek öldürdü. Saldırıyla ilgili açılan soruşturma ve davaya ilişkin haberler de uzun süre gündemi işgal eden konular oldu. Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak, makamında silahla vurularak öldürüldü.
ÇALIŞMA YAŞAMINDAN Anayasa Mahkemesi'nce bazı maddeleri iptal edilen sosyal güvenlikle ilgili yasa da yıl boyunca gündemdeki yerini korudu. Kısmi iptal kararının ardından, yasanın yürürlük tarihi önce 1 Ocak 2008'e, daha sonra 1 Haziran 2008'e ertelendi. Çeşitli sektörlerdeki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri de çalışma yaşamının gündemdeki konuları arasında yer aldı. THY ile THY Teknik AŞ'de alınan grev kararının ardından, taraflar grevin uygulanmasına az süre kala anlaşmaya vardı. Türk Telekom'da ise toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ardından greve gidildi. 43 gün süren grevin ardından taraflar arasında anlaşma sağlandı. Bu arada, Türk-İş genel kurulunda, son yönetimde genel sekreterlik görevini yürüten Mustafa Kumlu genel başkanlığa seçildi. Eski Genel Başkan Salih Kılıç, sendikacılık hayatını noktaladığını açıkladı. Hak-İş genel kurulunda ise Salim Uslu yeniden genel başkanlığa seçildi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyon (TİSK) Genel Kurulu'nda Tuğrul Kudatgobilik yeniden başkanlığa getirildi.
TÜRKİYE'DE SU SIKINTISI
Yağışların azlığı nedeniyle yurt genelinde yaşanan su sıkıntısı, ''Küresel Isınma'' kavramının yıl boyunca dillerden düşmemesine neden oldu. Ankara'da, barajlardaki doluluk oranının yüzde 5'lere kadar inmesinin ardından 1 Ağustosta su kesintilerine başlanacağı açıklandı. 1 Ağustos'tan itibaren kente dönüşümlü olarak su verilmeye başladı. Ancak Demetevler ve Batıkent'te kente su taşıyan ana borularda meydana gelen patlamaların ardından kent üç gün susuz kaldı. Vatandaşların tepkileri ve Ankara Valisi Kemal Önal'ın kentteki barajlarda 6 ay ihtiyacı karşılayacak su bulunduğunu söylemesinin ardından, kentteki su kesintisine son verildi. Kızılırmak suyunun Ankara'ya getirilmesi için Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan proje, su kalitesi yönünden tartışmalara yol açtı. Yaşanan kuraklık yüzünden bazı göllerin su seviyesi önemli ölçüde düştü, bazı göller kurudu. Yurdun pek çok yerinde ''yağmur duası''na çıkıldı. Muğla'da, Fethiye Hidroelektrik Santralindeki üretim baraj gölündeki suyun yetersiz olması nedeniyle durduruldu.
ARAMIZDAN AYRILANLAR
Siyaset, sanat, bilim ve medya dünyasından birçok isim bu yıl aramızdan ayrıldı. Rahatsızlıkları nedeniyle tedavi gören eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanlarından Prof. Dr. Erdal İnönü ABD'de, eski Dışişleri ve Kültür Bakanlarından İsmail Cem İstanbul'da, TBMM Başkanvekili ve CHP Bursa Milletvekili Ali Dinçer ise Ankara'da yaşamlarını yitirdiler. Eski bakanlardan Sabahattin Savcı, Ümit Haluk Bayülken, Yıldırım Aktuna ile eski Bakan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlarından Mehmet Altınsoy da siyaset dünyasının kayıpları arasındaydı. Medya dünyasından ise Yener Süsoy, Turan Yavuz, Ufuk Güldemir, Şakir Süter ve İsmail Sivri aramızdan ayrılan önemli isimlerdi. Tiyatro sanatçısı Lale Oraloğlu, Türk Halk Müziği sanatçısı Zehra Bilir, sinema sanatçısı Orçun Sonat, caz sanatçısı Nükhet Ruacan sanat dünyasından kayan yıldızlar oldu. 1961 Anayasası'nı hazırlayanlar arasında yer alan Prof. Dr. İsmet Giritli, anayasa hukukçusu Prof. Dr. Yavuz Sabuncu, ''iktisadın duayeni'' olarak tanınan Prof. Dr. Sabahattin Zaim, iş adamları Kadir Has ve Vitali Hakko da bu yıl yitirdiklerimiz arasında yer aldı.
Kaynak: Sabah gazetesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...