29 Şubat 2008

Okumadığınız Kitaplara Talibiz/Bekir AKKAYA

AB Eğitim ve Gençlik Proğramları Tarafından desteklenen Karadeniz Eğitim Seferberliği Projesi kapsamında Karadeniz Kitap Sevdalılar Grubu’n da yer alan Kumrulu Gençler, Kumru – Fizme’de son derece modern bir kütüphane kurmak için bugünlerde yoğun bir çalışma içersine girmişlerdir.
Kumru Haber ve Kumru.org sitesi olarak gençlerin bu faydalı çalışmalarını son derece faydalı buluyor ve destekliyoruz.

Proje Yasal Temsilcisi Akif Ağırbaşlı’dan aldığımız bilgi bizleri son derece memnun etmiş, ve proje ötesinde yapılan çalışmanın çok faydalı ve desteklenmesi gerektiği kanaati oluşturmuştur.
Kumru’ya kurulması düşünülen bu kütüphane için her birimizin basit gibi gördüğümüz ama çok önemli katkıları olabileceği kesindir.

Hepimizin bildiği gibi internet ortamında bilgilere ulaşmak artık çok kolay. Böyle olmasına rağmen internet ortamında gazete ve kitap okumak ve bilgilenmek o kadar kolay bir durum değil. Yine de internette ansiklopedik bilgi bulmak ve almak hayli kolay bir durum.
Kitap ise farklı bir dünya. Alışkanlıkların
en güzelinin ben şahsen kitap okuma olarak düşünüyorum. Kitap okumayı alışkanlık haline getiren insanların günlük hayatlarında bir çok sıkıntı ve problemlerden kurtulabildiklerin hepimiz görmüşüzdür. Yalnızlık çekmezler, boş yere konuşmazlar, içten içe düşünerek stres ve sıkıntılara da girmezler. Yalnız kalan ya da yapacak bir şeyi olmayan insanların başka kötü ve süfli işlere bulaştıkları kesindir. Hani derler ya “ şeytanın işi olmayınca…”

Kitap okuma alışkanlığı ise durduk yere kazanılan bir şey değildir. Aile ve çevre şartlarından tutun belli yaşlara kadar bu alışkanlık bilenler tarafından bilmeyenlere mutlaka kazandırılmalıdır. Bunun kazanıldığı dönem ise evden başlar ve ilköğretim dönemlerinde biter. Daha sonraki kazanımlar ne kadar zorlanılırsa zorlanılsın aslında o tadı vermez ve pek alışkanlık oluşmaz…

Burada kitap okumanın faydalarını sayacak değiliz. Ancak kalem ve bilgi sahibi bulunduğu kişiyi her yer ve mekânda ayrıcalıklı kılar. Her türlü kazanımlardan çok fazla bir durumu olduğu kesindir. Hangi din ve meşrepten olunursa olunsun bu ayrıcalıklı durum sadece kitapla oluşur.
Siz evde boş yere duran kitapları 0545 614 02 70 nolu telefonu arayarak Proje yasal temsilcisi Akif Ağırbaşlı’ya da ulaşmanız mümkün. Özellikle internet kullanıcılarının evlerinde okunmayan kitapları kesinlikle kurulacak bu kütüphaneye bağışlamaları çok iyi olacaktır. Ya damlarda ya da çuval içlerinde belki de atılmayı bekleyen bu kitapları bu gençlere bağışlarsak faydalı bir iş yapmış oluruz.

Kitaptan söz etmişken 1976 yılında Bilim ve Teknik Dergisi’nden tuttuğum notları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Daha çok kitap okumayı alışkanlık haline getiren gençlere faydalı olacağını düşündüğüm notun başlığı “Bir Kitabı Okurken Yararlı Bir Şekilde İşaretlemek” başlığı taşıyor. Okuduğumuz kitaplardan en iyi faydalanma belki de aşağıdaki bilgileri alışkanlık haline getirme ile mümkün olacaktır. İşte ilgili notlar.
1. Esas noktalarla, önemli ve kuvvetli deyişlerin altını çizmek.
2. Önceden altı çizilmiş olan bir deyişin önemini belirtmek üzere sayfa kenarlarına dikey çizgiler çizmek.
3. Kitaptaki en önemli on ya da 20 deyişi iyice belirtmek için sayfa kenarlarında, idareli bir şekilde çeşitli işaretler kullanmak.
4. Yazarın tek bir görüşü geliştirirken ele aldığı noktaların sırasını belirtmek üzere sayfa kenarlarına rakamlar koymak.
5. Yazarın, kitabın daha neresinde, işaretlenen nokta ile ilgili başka noktalar ele aldığını belirtmek, çok sayıda sayfalarla birbirlerinden ayrılmış olmalarına karşın yapıları bir kalan görüşleri bağlamak üzere sayfa kenarlarına öteki sayfaların numaralarını yazmak.
6. Önemli sözlük ya da tümceleri çember içine almak.
7. Okunan bölümün kafamızda yarattığı soruları, (belki cevaplarını da) kaydetmek. Karışık bir tartışmayı basit bir deyiş haline getirmek. Baştan sona kitaptaki belli başlı noktaların sırasını, belirtmek üzere sayfanın kenarlarına ya da alt ve üst kısımlarına notlar almak. (Mortımer j. ADler’den Naklen (Bilim Teknik, Sayfa : 84 Kasım -1974 ) *Bekir Akkaya’nın Not Defteri’nden…
Buluşmak ümidiyle…
Bekir AKKAYA/KUMRU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...