27 Aralık 2022

2001 yılında Kumru İzlenimleri/Bekir Akkaya

Kumru’da yaşamak çok güzel bir şey. Hele de yaz gelirse gel keyfim gel. Şenlikler, festivaller, sergiler, turnuvalar ve geziler... Elbette bunlar başka yerleşim birimlerinde de yapılmaktadır. Ama Kumru’da bunlar daha bambaşka olur. Çünkü Kumru’nun havası, yaylası ve güzelim soğuk su ve manzarası, her yerde yoktur.

            Kumru’yu yakından bilenler Fizme’yi duymuşlardır. Kumru deyince akla mutlaka Fizme gelir. Çünkü Fizme Kumru’nun en büyük nüfusa ve topraklarına sahip bugün için iki belde belediyesi ve bir köyü bulunan bir yerleşim birimidir. Aslında Fizme bu üç yerleşim biriminin ortak adıdır. Ancak, dün köy olarak bilinen Aşağıdamlalı Köyü ve Kurtuluş Köylerinin bir araya gelmesi ile belde belediyesi

olan ve isim olarak ta Fizme Belediyesi olarak isim alan Fizme, Yukarıdamlalı Beldesi ve Avdulu Köyü topraklarının ortak adıdır.

            Fizme topraklarının tarihi milattan önce 4500 yıllarına kadar gitmektedir. Bugünde bir çok özelliği ile dikkat çekmektedir. Kumru’nun iki belde belediyesi bu topraklara aittir. İlkinin ne zaman olduğu bilinmeyen Kurban ve Ramazan Bayramlarının ilk günü büyük güreşler tertip edilir. Dünden bugüne Kumru’da en fazla okumuş insanları bu topraklarda yetişmiştir. Bir çok efsanesi bulunan Fizme’de davul  ve zurna çalınması yasaktır. Kumru ve Korgan ilçelerinin arasında bulunan Fizme’de Abdi Hoca, Abdullahi Mekki Hazretleri, Tarakçı Hamit Hoca gibi büyük alimler yetiştirmiştir. Abdulllah Özbek gibi profesörler, savcılar, dokturlar, öğretmenler, müftüler, avukatlar ,çok sayıda imamlar ve yurdun her tarafında görev yapan her kesimden değerli insanlar yetiştirmiştir. Şu anda Kumru’da okuma oranı en yüksek olan bir yerdir. Çok eskilerde Fizme-i Üla ve Fizme-i Süfla olarak bilinen Fizme kelimesi “olgun adamlar” manasına gelmektedir.

            Fizme Belediye Başkanı Sayın Ahmet Ağırbaşlı’nın çabaları ile, geçtiğimiz günlerde FİZME BELEDİYESİ 1. CEVİZ HELVASI” şenlikleri yapıldı. On binden fazla kişinin katıldığı şenliklerde büyük güreşler de yapıldı. Ayrıca ceviz helvaları da yarıştı. Dereceye girenlere ödüller verildi. Şenliğe Ordu Millet Vekili Eyüp Fatsa, Kızılay Genel Başkanı Fadıl Ünver, çok sayıda belediye başkanı katıldı. Kıran kırana güreşlerin yapıldığı şenlikler tek kelime ile mükemmeldi. İlk defa Fizme topraklarına gelenlerin “ceviz bahçeleri görme istekleri, Başkan Ahmet Ağırbaşlı tarafından “gelecek yıl “ denilerek bir yıl sonraya ertelendi.

            Kumru Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Zehra Hocaoğlu, Nazan Pehivan ve D.Mehmet Muslu’nun başkanlığında, okul öğrencilerinin oynamış olduğu “PİŞTİ” adlı tiyatro halkın büyük beğenisini kazandı. Öğrenciler aldıkları rolleri gerçekmiş gibi oynadılar.    Yine aynı okulda iş teknik öğretmeni Özgür Özmen’in rehberliğinde öğrencilerin yapmış oldukları iş ve resim sergisi  halkı büyüledi. Yapılan el becerilerinin yanı sıra  Kumru’da kullanılan eski eserlerinde sergilenmesi sergiye bambaşka bir hava kattı. Ayrıca Sosyal Bilgiler Öğretmeni Suat Evin’in rehberlik ettiği öğrencilerin “BİR KİLİM MİSALİ ANADOLUMUZ” köşesi gezenlerin ayrılmak istemedikleri bir bölüm olarak ilgi uyandırdı.  Sergi ile birlikte, okulun öğretmen ve öğrencilerinin çalışmalarını ve Kumru’nun tanıtımını sağlayacak  internet sitesi www.kumrumae.com adresinde hizmete girdi. Görev alan öğretmenleri candan kutluyoruz.. Aslında Kumru ile ilgili bir çok site mevcut. Murat Bütün tarafından kurulan www.kumru.4t.com adresinde Kumru’yu her yönüyle tanımak mümkün. Meraklıların siteyi mutlaka ziyaretlerini tavsiye ederiz.

            Atatürk Pansiyonlu İlköğretim Okulu öğretmenlerinden İş Teknik Öğretmeni Yusuf Kuşkaya ve Resim-İş Öğretmeni Fatma Gül’ün rehberliğinde öğrencilerin yıl boyu yaptıkları el becerileri ve resim sergisi gezenleri büyüledi. Sergi bir hafta açık bulunduruldu. Gezenler tarafından büyük beğeni topladı. Öğretmen ve öğrencileri kutluyoruz.

            Kumru Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü yetişkinleri bir araya getirerek Müzik Öğretmeni Canan Yılmaz’ın yönetiminde “Halk Müziği Korusu” oluşturup  Kumru’da bir ilki gerçekleştirdi. Koruda imamdan öğretmene memurdan amire bir çok yetişkin yer aldı. Yurdun her yerinden solu türkülerin de söylendiği halk müziği korusu bir konser verdi. Davetlilerden büyük alkış aldı. Programın sonunda Kumru Kaymakamı Ali Çalgan “ İlkel toplumlarda gelişmişliğin, güçlülüğün, çağdaşlığın ölçüsünün sülalelerin çokluğu, çocuk sayılarının fazlalığı ve pazuların gelişmişliği olarak bilinir. Oysa bugün gelişmişlikten anlaşılan çocuk fazlalığı değil bu tür faaliyetlerin çoğalmasıdır. İleri olmanın oranı tiyatro salonlarının çokluğu, gazete tirajları ve basılan kitap sayılarıdır. Kumru’da bu tür faaliyetler mutlaka desteklenmeli, yaygınlaştırılmalıdır. Gerçekten heyecanlandığımı, duygulandığımı ifade ederek görev alan arkadaşları candan kutluyorum” dedi. 

            Yine Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu ana sınıf öğrencileri,  öğretmen Aygül Türlek rehberliğinde Sanat Etkinlikleri Dersinde yapmış oldukları el becerilerini aynı salonda sergilediler. Kumru’da ilk kez bu kadar küçük yaşta çocukların yapmış oldukları el işleri resim ve sanatsal çalışmalar çok büyük takdir topladı. Renk renk koca bir salonu dolduran çalışmalar gezenleri hayrete düşürerek büyük takdir topladı.

            Geçenlerde öğrencilerimi Kumru Ericek Yaylası’na götürdüm. Ericek Yaylası gerçekten çok güzel. Her taraf çamlarla kaplı ve yemyeşil. Soğuk suların bulunduğu yayla yaban çileği ve şifalı suyu ile de çok ünlü. 24 Haziranda ikincisi yapılacak olan YABAN ÇİLEĞİ ŞENLİĞİ’ne ERİCEK YAYLASI hazır halde. 1973 yılı Kırkpınar Başpehlivanı Davut Yılamaz’ın da güreşeceği söylenilen güreşlere çok sayıda 70’lik ihtiyarın katılarak güreşeceği söyleniyor. Düzoba Yaylası’nda bulunan “güç taşı”na oturarak güç aldıklarını ifade eden ihtiyarlar geçen yıl kıran kırana muhteşem güreşler yapmışlardı.  Türkiye’nin her yerinden en meşhur güreşçilerin katılması beklenilen şenlikte Sonar Araca ve Aydın Aleybeyoğlu da konser verecek. Kumru Belediye Başkanı Adil Karaoğlanoğlu “her türlü ön çalışmanın bitirildiğini büyük bir katılımın olacağını tahmin ettiklerini, herkesi Kumru’ya davet ettiklerini” bildirdi.

            Siz siz olun yaz tatilinizin bir kısmını mutlaka Kumru’da geçirin. En azında Ericek Yaylası ve Düzoba Yaylası şenliklerine mutlaka katılın.  Hepinize güzel ve sağlıklı günler dilerim...Bekir AKKAYA /11.06.2001 /ORDU HABER GAZETESİ

KUMRU.11.06.2001

   BEKİR AKKAYA

 

            ÖNEMLİ BİR NOT : “ Kumru ile ilgili kitap çalışmamız son noktaya gelmiş bulunmaktadır. Kitapta yer almasını arzu ettiğiniz Kumru ile ilgili bilgi ve belgeleri bekirakkaya@yahoo.com adresine veya 0544 341 22 30  telefona bildirmenizden son derece mutluluk duyarız.” Bekir AKKAYA

                                                                                                          

.................... © Bekir Akkaya Blogspot Copyright 1999 ©.............

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...