3 Mart 2012

Fizmeliler Davulu Tartışıyor /Bekir AKKAYA


Kardeş sitemiz www.fizme.com sitesi editörü Mehmet Arşın’ın bir fotoğraftaki “FİZME DAVUL GİRMEYEN BELDE” yazıları ile ilgili yapmış olduğu bir yorum http://www.fizme.com/index.php?option=com_akobook&Itemid=37 sayfasında Gurbetteki Fizmeliler tarafından ilginç yorumlarla tartışılıyor.
            Mehmet Arşın “ 600 yılı askın süre ayakta kalan ve aşağı yukarı şeriatla yönetilen Osmanlı İmparatorluğu zamanında bile Davul besteciydi. Ordu savaşa giderken askeri coşturmak için çoğu zaman Mehteran bölüğü marslar çalardı ve bu muhteşem
orkestranın en muhteşem calgisida davuldu. Kirkpinarda ermeydanina cikan pehlivanlar nice padisahlarin huzurunda calan davulllarla cosmadilar mi?
           Mübarek Ramazan ayında oruçluları davul sesiyle oruca kaldırmak, Türklerin en çok sevdiği geleneklerden biri degil mi?
           Fizmede arzu edilmeyen hersey var veya yapilmakta.
           Hirsizlik var, arsizlik var, icki var, kumar var, oooo daha neler var. Bunlar günah degil, bunlar ayip degil. Fakat herkesin caldigi davul calmak ayip, günah,... Ve Fizmede son yillarda oooo kadarrrr güya okumus var. Imam var, ögretmen var,...
           Bir taneside zamaninda kara cahil dedikleri dedelerinin ortaya attiklari Fizmeye davul girmez hükmüne karsi bir yorumda bulunamiyor. TABULAR YIKILAMIYOR hala.
           Kim ne derse desin, Fizmenin güya bu aydinlari bu ele aleme Fizmeyi gülünc duruma düsüren DAVUL meselesini aydinliga kavuşturmadıkça, ben şahsen onların bitirdikleri okula aldıkları diplomaya pekte inanamayacağım.
Simdi belki bizi hala daha Gâvurlukla suçlayacak kişiler çıkarsa ona da şaşmam. “
            Mehmet Arşın’ın bu yorumundan sonra sitede ilginç yorumlar yer almaya başladı.
            Bilindiği gibi bugün iki belde belediyesi ve bir köyden oluşan Fizme topraklarında “geçmiş yıllarda bu topraklara okunduğu ve davul ve zurnanın çalınması sonucunda insanların öleceği inancıyla “ Fizme topraklarına davul ve zurna sokulamıyor.
            Bakalım bu yorumlardan sonra Fizme’de davul-zurna çalmak mümkün olacak mı?

Bekir Akkaya/ Kumru Haber /Kumru /19 Mayıs 2010

İlgili yorumlar için:
http://www.fizme.com/index.php?option=com_akobook&Itemid=37

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...