13 Aralık 2023

Kumru Özel Dervişoğlu Etüt Eğitim Merkezi Üzerine (Mayıs 2002 /ORDU HABER GAZETESİ) /Bekir AKKAYA

            ÖNEMLİ NOT : Bu yazı 2002 yılında adımla ORDU HABER GAZETESİNDE yayınlandı. İyi niyetlerimizi istismar edenleri ALLAH PERİŞAN ETSİN! Ediyor da zaten. Yine ETÜT Merkezi ile ilgili yaptığım haber ve başka bir köşe yazım nedeniyle   DİNCİ diye şikayete de mazruz kaldım. İlginç yıllar yaşadık vesselam. 

Planınız bir yıl için ise pirinç ekin, on yıl için ağaç dikin, yüz yıl için ise insanları eğitin                                                                       HUANG-ÇE

         Eğitim her şeyin başıdır. Eğiteme önem veren milletler geleceğine ümit olarak bakmakta, geleceğini garanti içersine almaktadırlar.

         Eğitim tüm yatırımların önünde gelen bir unsurdur. Eğitilmemiş insanların elinde büyük yatırımlar bile iflas etmek zorundadır. Hayatımızın her alanı bilmek, bilgilenmek ve bilinenleri doğru şekilde uygulama sonucunda amacına ulaşır. En önemlisi ise çocukların milli ve manevi değerlerine bağlı, bilinçli ve şuurlu olarak yetiştirilmeleridir. Neticede

bugün en fazla yakındığımız kişiler de eğitilmiş kişilerdir. Nasıl cehalet çok kötü bir şey ise manevi değerleri hesap etmeden yapılan eğitim de arzu edilen sonuca pek götürmüyor.

         Kumru'da her gün yeni bir hizmet alanı faaliyete geçiyor. Çok sık olmasa da bazı duyarsız görevlilerimizin yüzünden de bazı hizmet kurumları başka yerlere gidebiliyor. Bizim için önemli olan Kumu'da hizmete giren hizmet alanları.

         Öyle veya böyle yapılan hizmetlerin her birinin ayrı bir önemi var. Ve bunları hizmete sokan herkese Kumrulular adına teşekkür ediyoruz. Ancak 20 Nisan 2002 Cumartesi günü muhteşem bir törenle hizmete açılan Dervişoğlu Etüt Eğitim Merkezi bir öğretmen olarak benim için en önemli hizmet alanı. Açılışta uzaktan ve Kumru'dan çok sayıda misafir hazır bulundu. Kumru Kaymakamı Sayın Ali Çalgan Törende yaptığı konuşma ile eğitimin önemini vurgulayarak, "bütün yatırımlardan en önemlisi insana yapılan yatırımdır. Bu gibi alanlara hepimizin sahip çıkması gerekir" diyerek emeği geçenleri kutlayıp başarılar diledi.

         Kurucu Temsilci Şükrü Mat, etüt merkezlerinin Türkiye’de çok fazla olmadığını, dershanelerden farklı olarak burada öğrenciler derslerin dışında her türlü etkinliklerde bulunabileceğini, eğlenme, dinlenme, oyun, ders çalışma gibi akla gelebilecek her türlü faaliyetin içersinde bulunabileceğini vurguladı. Yardımda bulunan herkese teşekkür etti.

         Açılıştan sonra etüt merkezini bizde dolaştık ve gezme imkanı bulduk. Gerçekten çocuklar için her şey düşünülmüş. Aldığımız bilgiye göre bu tür eğitim kurumu yurdumuzda 20 kadarmış ki bunlardan biri de Kumru’ya nasip oldu. Öğrencilere yönelik, ders saatleri dışında , hafta sonu öğrencilerin her türlü aktivitelerinin yönlendirildiği ortam oluşturulduğu eğitim kurumudur. Okul derslerine hazırlık, sınavlara hazırlık, rehberlik çalışmaları, kantin hizmetleri ve eğitsel kol çalışmaları gibi hizmet alanları mevcuttur.  Bana göre buranın en önemli yönü yetişkinlerin bile kahve dışında gidecekleri yeri bulunmayan Kumru’da, çocuklara yönelik boş zamanlarını faydalı bir şekilde değerlendirdikleri bir mekan oluşu. Görüştüğüm çocuklarda buradan son derece memnunlar. Aileler ise düne kadar sokaklara teslim ettikleri çocuklarını buraya göndermekle etüt merkezinden çok şey bekliyorlar. Görevliler ise kendilerine bu konuda güvenilmesini ve yardımcı olunmasını arzu ediyorlar.

         Etüt Merkezi görevlileri yetişkinler içinde programlar yapıyorlar. Bunlardan ilki geçen hafta gerçekleşti. Benimde bulunduğum seminere Kumru’dan 50 kadar evli çift katıldı. Seminerin konusu “ Karı koca ilişkisi ve Anne – baba ve çocuk ilişkisi." Semineri veren Öğretmen Şenel İzci tüm katılanları umulandan çok etkiledi. Karı – koca arasında istenilen mutluluk arzu ediliyorsa bazı ip uçlarının bilinmesi gerektiğini vurguladı. Çocuklar için ise ailenin çok önemli olduğunu, çocuklarda görülen olumsuz davranışların büyük çoğunluğunun anne babadan kaynaklandığını belirtti. Eğer etüt merkezi bu tür faaliyetlerini sürdürürse Kumru tarihinde ilk defa ailelere yönelik çok hayırlı bir hizmete imza atmış olacaktır. Bunun meyvelerini ise biz Kumrulular hep birlikte yiyeceğiz. Etüt Merkezindeki görevliler yaptıkları işlerden son derece memnunlar. Tek arzuladıkları kendilerine yardımcı olunarak, bu merkezi sahiplenmelerini istemektedirler. Bunun da üzerinde özellikle duruyorlar.

         Etüt merkezi kısa zamanda oluşturulmuş bir kurum değil. Yurt dışında bile eğitim faaliyetlerinde hayırlı hizmetlerde bulunanlar ve ülke genelinde eğitim seferberliğinde önde yürüyenlerden birileri böyle bir faaliyeti Kumru’muza da yapma ihtiyacı duymuşlar. 1996 yılında Dervişoğulları'ndan Merhume Zeynep Hanım'ın arsasını, ardından binanın kargas şeklinde yapılarak hibe edilmesi ile kollar sıvanmış.

         Binanın yapımında Kumrulu halkın yanında İstanbul'daki Kumrulular, Eğit,imciler ve bürokratlar seferber olmuşlar. Binanın 3 katının kullanılır hale gelmesi tam 5 yıl sürmüş. Daha doğrusu birileri yapmaları gerekenleri yapmazken, gerçek duyarlı insanlar, hizmetlerini sessiz ve reklam yapmadan, desteklerini haktan ve halktan alarak sürdürüyorlar. Numara yapanlara da sadece çamur atmak kalıyor. Ama ne demişler.......     KERVAN YÜRÜR. Nihayet 13 Mart 2002’de Etüt Merkezinde öğretime başlama izni alınmıştır.

         Etüt Merkezinin Kurucusu ve Kumru Temsilci Şükrü Mat ve Kurum Müdürü Emekli öğretmenlerimizden Mustafa Köstektir. Öğretmenlerin çoğunluğu ise Milli Eğitimin kadrolu öğretmenleridir.

         Bir Kumrulu öğretmen ve veli olarak etüt merkezinin açılışından son derece memnunum. Çocuklarımı dışarıya göndermekten de artık eskisi kadar korkmuyorum. Çünkü onlar derslerin dışında etüt merkezinde ya satranç, ya pinpon, ya da ders çalışıyorlar. Hem de öğretmenlerimizin nezaretinde. Özellikle Kumrumuza ve yurdumuza hayırlı olsun diyor, en ufak emeği geçenlere bir Kumrulu olarak teşekkür ediyorum. 

                                               Bekir AKKAYA /Ordu Haber Gazetesi- MAYIS - 2002


.................... © Bekir Akkaya Blogspot Copyright 1999 ©.............

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...