Bu içerikler Bekir Akkaya tarafından oluşturulmaktadır .İçeriklerin izinsiz ya da kaynak belirtilip link verilmeksizin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur.

22 Ağustos 2014

Kumru İlçesini İnceleyeceklere Kısa Bilgiler/Bekir AKKAYA

KUMRU
KUMRU ADI
Kumru’nun adıyla ilgili birçok söylence vardır. Bunlardan biri Elekçi Deresi ile ilgilidir. Elekçi Deresi’nin sık sık taşkınları sırasında bugünkü ilçe merkezine çok miktarda kum bıraktığı, o yüzden de Kumlu olarak anılmaya başlandığı söylenir. Zaman içinde Kumlu adının değişerek Kumru’ya dönüştüğü düşünülür.
Bir diğer söylence ise, bölgeye bir süre hakim olan Kuman Türkleri dolayısıyla bölgeye Kumru adının verildiği yönündedir.

COĞRAFİ KONUM
Yörenin şirin ilçelerinden biri olan Kumru, diğer yerleşimlerde olduğu gibi Canik Dağları arasında kalan dar vadilerden birinde yer alır. Vadi Elekçi
Deresi tarafından ikiye bölünür.
Kumru İlçesi’nin kuzeyinde Fatsa, kuzey batısında Ünye, batısında Akkuş, doğusunda Korgan, güneyinde Niksar yer alır.
İlçe dağlık ve engebeli bir arazide yer alır. Canik Dağları’nın zirvelerinden gelen sular, Elekçi Deresi’ni oluşturmuştur ve derin vadiler oluşturmuştur.  İlçenin denizden yüksekliği yaklaşık 450 metredir.

ULAŞIM
Kumru İlçesi Fatsa’ya 35 kilometre uzaklıktadır. Fatsa-Kumru arasında minibüsler çalışır. Kumru ilçesi ile köyler arasındaki yollar genelde açık olup, kış aylarında zaman zaman kapanmaktadır.

İKLİM
İlçenin yüksek kesimleri hariç bölgelerinde Karadeniz iklimi hâkimdir. Diğer kısımlarda kara iklimine geçiş bölgeleri vardır. Yazlar sıcak, kış ayları ise soğuk ve yağışlı geçer. Yağışlar kış aylarında yağmur ve kar biçimindedir. Kumru’da her mevsim yağış görülür.
AKARSULAR/GÖLLER
Elekçi Deresi, Kumru’nun tam ortasından geçer. Akkancık, Boyacılı, Çatılı, Karacalar, Kırkkızlar, Pınaralan ve Soğukpınar dereleri de İlçe topraklarını sular, birleşerek Elekçi Deresi’ni oluşturur. İlçe merkezinde Elekçi Deresi üzerinde beş tane köprü bulunur. Elekçi Deresi, İslamdağ (Dağgüvezi Çatağı) mevkiine geldiğinde katılan diğer akarsularla büyür, Elekçi Irmağı adını alarak Fatsa yakınlarında Karadeniz’e dökülür.
KUTU:
Söylenceye göre; Bir zamanlar Elekçi Deresi’nin kıyısında elek yapıp satan insanlar otururmuş. Bir gün dağlardan inen sel bu insanları ve eleklerini önüne katıp götürür. Bundan sonra dere Elekçi adıyla anılmaya başlar.

YER ALTI SULARI / TERMAL KAYNAKLAR

FLORA / FAUNA
Kumru ve çevresinde de tipik Karadeniz bitki örtüsü gözlenir. Her mevsimin yağışlı olduğu bu bölgede bitki örtüsü zengin ve gürdür. Bölgedeki ormanlarda ceviz, gürgen, karaağaç, kestane, meşe, yüksek kesimlerde çam türleri ve belli bölgelerde kayın ağaçlarına rastlanır.
TİCARET-SANAYİ-TARIM-HAYVANCILIK
İlçe ekonomisi, tarım, hayvancılık ve ormancılığa bağlıdır. Tüm bölgede olduğu gibi, fındık Kumru’da da temel tarım bitkisidir. Fındık dışında mısır ve patates tarımı da yapılır.
İlçenin az miktardaki düzlüklerinde buğday, arpa, fasulye, kendir gibi tahıl ve baklagiller ile elma, armut gibi meyveler yetiştirilir.
Kumru’da hayvancılık da yapılır, sığır, koyun ve keçi gibi etlik ve sütlük hayvanlar yetiştirilir. Çok uzun süredir yapılmakta olan arıcılık ise son yıllarda tekrar önem kazanmaya başlamıştır. Çatılı, Karacalar ve Yukarıdamlalı Beldesi’nde hayvancılık ileridir.
Bölgedeki bir diğer gelir kaynağı ise ormancılıktır.
(ORMAN ENDÜSTRİSİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ yazınız lütfen)
İlçede bir fındık kırma fabrikası, iki tane parke fabrikası ve bir fındık kırma atölyesi mevcuttur. 

İDARİ BÖLÜMLENME
Kumru İlçesi’ne bağlı 31 Köy, 2 Belediye (Fizme veYukarıdamlalı Beldesi) ve 124 mahallesi bulunmaktadır. Kumru merkezinde beş mahalle bulunur.
FİZME BELDESİ

Çok eski bir yerleşim yeri olan Fizme Beldesi Kumru-Korgan arasında bir yerleşim birimidir. İlçeye uzaklığı 10 km’dir.  Tarım ve hayvancılık yapılır. 1999yılında belediye kurulmuştur.
YUKARIDAMLALI BELDESİ
…… (Yazınız lütfen)



KISA TARİH
Tüm bölgede olduğu gibi Kumru’da da yüzey araştırmaları ve arkeolojik çalışmalar yapılmamıştır. İlk Çağ’dan beri bölgede yerleşimin olduğu düşünülmektedir.
M.S 390’larda Orta Asya’dan bölgeye geldiği düşünülen Peçenek ve Kumanların Kumru ve çevresine yerleştikleri düşünülür.
Osmanlı döneminde, Kumru’daki iki yerleşim merkezi Meydan ve Serkeş’ti. Bunlardan, Meydan; bugünkü Tekkiraz beldesinin olduğu yerde bulunan bir kaza merkeziydi. Meydan kazası 1590 yılında Satılmış kasabasından ayrılmıştı. 1642 yılı kayıtlarında ise Meydan bir kaza merkezi olarak görülmektedir. 1831 yılında Kumru, Ünye ve Fatsa ile birlikte Canik (Samsun) livasına bağlıydı. Kumru Fatsa kazasına bağlıydı. Meydan 1856 yılında Nahiye-i Meydan olarak anılıyordu. Meydan, 1860-1865 yılları arasında Canik Sancağı’na, 1865-1871 yılları arasında Ünye Sancağı’na bağlıydı. Meydan 1892 yılında Fatsa Kazası’na bağlı bir nahiye olmuştur. Cumhuriyet Dönemi’nde Meydan Fatsa İlçesi, Kumru Nahiyesi’ne bağlı bir köy olmuştu.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında Fatsa’nın güneyinde bulunan Geyikçeli, Beyceli, Kösebucağı, Dağ Güvezi, Gölköy ve bugünkü Kumru’dan oluşan köylerin oluşturduğu Serkeş adında bir kaza bulunmaktaydı. Serkeş 1642 yılında Canik Sancağı’na bağlıydı. 1872 yılında ise Ünye’ye bağlı bir nahiye olmuştur. 1882 yılında da Fatsa’ya bağlanmıştır.
Fatsa Cumhuriyet ile birlikte Ordu İli’nin bir ilçesi olmuş, Kumru ve çevresi Fatsa’ya bağlı kalmış, daha sonra, 1926 yılında bugünkü Yalnızdam merkez olmak üzere belediye olmuştur. 1 Nisan 1960 tarihinde Karaçalı Köyü merkez olmak üzere Kumru ilçe haline getirilmiştir.

SANAT
EĞİTİM
Kumru merkezi ve köylerinde okullar mevcuttur. Kumru merkezde iki ilköğretim okulu, bir tane çok amaçlı lise ve bir de İmam Hatip Lisesi bulunmaktadır. Aşağı Fizme ve Çokdeğirmen’de ise sekiz yıllık İlköğretim okulları bulunmaktadır.

SPOR
Fizme’de Ramazan ve Kurban bayramlarının birinci günü güreş müsabakaları yapılır.

GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER
Kumru’nun hemen güneyinde yer alan Bakacak (1200m.???) veya diğer adıyla Erikçeli Kayabaşısı, doğal güzellikleri ve Kumru’yu üst açıdan görmek için mükemmel bir seyir yeridir.
Pösküden Şelalesi
Ericek mevkiinde acı su
Fizmeli Abdi Hoca.

ÖREN YERLERİ
MESİRE YERLERİ / YAYLALAR
Düzoba Yaylası ilçe merkezine 25 kilometre kadar uzaklıktadır. Yaylada pazar günleri Pazar kurulur, çevre köylerden bu pazara alış verişe gelinir.
Ericek yaylası yaban çileğiyle tanınmış olup ilçeye yedi kilometre uzaklıktadır.
FESTİVALLER / ŞENLİKLER
Düzoba Yayla Şenlikleri ve Ericek Yaban Çileği şenliği düzenlenir.
KONAKLAMA

….. Oteli                                            Tel
NEREDE NE YENİR?

…….Lokantası                                 Tel.
TAKSİ DURAKLARI
…….. Taksi                                      Tel

KUTULAR
Bekir Akkaya/Kumru
********** ***Sitemizde yayınlanan yazı, fotoğraf ve dokümanlar başka bir site ya da dergi-gazetede yayınlanacaksa önceden yazılı izin gerektirir. Sitelerimizde yayınlanan diğer doküman veya belgeler , kaynak gösterilmek ve sitesinin ilgili sayfasına link verilmek koşuluyla yeniden yayınlanabilir.Bekir AKKAYA **********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...