Bu içerikler Bekir Akkaya tarafından oluşturulmaktadır .İçeriklerin izinsiz ya da kaynak belirtilip link verilmeksizin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur.

13 Temmuz 2010

Yalnızdam Köyü'nü Tanıyalım / Bekir AKKAYA

KUMRU/ YALNIZDAM KÖYÜ/BEKİR AKKAYA


Yalnızdam Köyü Kumru İlçesine bağlı Kumru – Fatsa arasında anayol üzerinde bulunan dere kenarında bir köydür.

Kumru’nun tarihinde de önemli bir yeri olan Yalnızdam Köyü Kumru’dan da önce İlk İdari Teşkilat Trabzon Vilayeti Samsun Sancağı Yalnızdam köyü Nefs-i Serkeş Kadılığı olarak ilk yerleşme yeri olarak Kumru’nun tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Kumru’nun köyleri içersinde okuma oranı ile de dikkatleri üstüne çeker. 9 Mahallesi bulunan köyün 2 okulu ve 4 camisi mevcuttur.

800 nüfusu bulunan köyün büyük bir nüfusu da Kumru dışında yaşamaktadır.
Fındık mevsiminde köyün nüfusu iki binlere kadar çıkmaktadır.

Kumru- Fatsa arasındaki asfalt yol Yalnızdam Köyü toprakları içersinden geçmektedir. Köyler içersinde en çok yol ağına sahip olan köyün mahalle yolları son derece bakımsızdır. Kumru ya da Fatsa’ya giden Güneycik, Fizme,
 Tekkeköy, Gökçeli ve Beyceli köylerinin gidiş-gelişleri de yine Yalnızdam Köyü üzerinden yapılmaktadır. Bütün köy yolların kesiştiği Yalnızdam Köyü’nün mahalle yolları son derece bakımsız ve hatta bir çok eve araç hiç gidememektedir.

Kumru İlçesi’nin ilk yerleşim yeri olarak tarihi bir vizyona sahip olan köyün acilen lağım sularının toplanıp arıtılması gerekmektedir.

Kumru’nun kültürünü ve tarihi geçmişini sergilemek maksadı ile “Nefsi Serkeş Kadılığı Konağı” adında bir müze yapılması Kumru’nun tanıtımı açısından son derece elzemdir.

Yalnızdam Köyü’nün acilen Mahalle yollarının yapılması ve 3km yolun çakıllanması, yıllarca köyün büyük sıkıntısı olan su probleminin giderilmesi, tarihi bir mezarlık olan Aşağıalan (Büyük Mezarlığın) düzenlenmesi, Lağım sularının alt yapısı yapılarak mutlaka bir kanala toplanması, Kumrumuzun tarihini üzerinde taşıyan bu köyün en önemli problemleri arasındadır.

Problemlerin giderilmesi için Köy Muhtarı ve ihtiyar heyeti tarafından resmi makamlara gerekli yazışmalar yapılmış ve köyün problemlerinin giderilmesi için yoğun gayret sarf edilmektedir.

Yalnızdam Köyü ile ilgili gerekli bilgi ve problemler aşağıya çıkarılmış olup bu yazı gerekli resmi makamlara ulaştırılmak amacıyla hazırlanmıştır.



KÖYÜN TARİHİ



Yalnızdam Köyü’nün tarihi Kumru İlçesinden de çok eskilere dayanır. Kumru İlçesinde İlk İdari Teşkilat Trabzon Vilayeti Samsun Sancağı Yalnızdam köyü Nefs-i Serkeş Kadılığıdır.

Eski ismi Nefs-i Serkeş olan köyün daha sonraki adı Serkiz olarak değiştirilmiştir. Daha sonra bu isim de değiştirilerek Yalnızdam ismi almıştır.

Yakın tarihteki yerleşme ise “Çavuşoğulları”nın burayı mekan tutmaları ile başlamıştır.

Kısaca Kumru merkezi ilk olarak buraya kurulmuştur. Ve Yalnızdam Köyü hemen Elekçi Deresi’nin kenarında olup Kumru-Fatsa arasında ve nehir kenarından son derece şirin bir köydür.



YALNIZDAM KÖYÜ İLE İLGİLİ BİLGİLER



Eski İsmi : Nefsi Serkeş, Sekiz.

Yüzölçümü : 5000 metrekare

Parsel Adedi : 1250

Rakım : 600m.

Koordinat : 58 – 28

Nüfusu : 800

Tipi : Yol boyu, nehir kenarında, dağ köyü.

Kumru’ya uzaklık : 5km.

Fatsa’ya Uzaklık : 30km.

Yetiştirdiği Ürün : Mısır, patates, fındık.



MAHALLELER



1. Alageriş Mahallesi,

2. Arıklı Mahallesi,

3. Çavuşlu Mahallesi,

4. Terzili Mahallesi,

5. Aşağıalan Mahallesi,

6. Çendekli Mahallesi,

6. Sucalı – Kıran Mahallesi.



SÜLALELER



Çavuş Oğulları , Kör Oğulları, Kürt Oğulları ,Karamed Oğulları, Zembo Oğulları Cendo Oğulları, Kepel Oğulları, Karahasan Oğulları, Cındıklar, Golikler, Aruk Hasan Oğulları, Dervişler, Gararecepler, Haliloslar, Hacıbeyler, Dikbaşlar, Halim Oğulları, Aslanlar, Kazimler – Perular, Azmiler, Şahiler, Safa Oğulları, Kundaklar, Apulçavuşlar, Yastılar, Ellezler, Suluklar, Tevfiğin Osmanlar, Hocanın Aliler, Çakıcılar, Yaylaklar, Paylanlar, Hocanın Ahmetler. Hasanağagiller, Doğmogiller, Pişmaklar, Helimogiller, Ömerağagiller, Şitgiller, Müsellimogiller, Aliefendigiller, Hacıbeygiller, Ağabeygiller

Çavuşoğugiller, Çerkezgiller, Kararecepgiller, Dervişoğullarıgiller, Çakırgiller, Karaahmetoğlulları, Cındıkgiller, Kepelogiller , Toprakçıoğullarıgiller, Eşrefogullarıgiller ve Recep Ustagiller’den oluşmaktadır.



AKAR SULARI



Gavur Deresi, Elekçi Deresi, Cin Dere.



TARİHİ VE TURİSTİK YERLER

Ganzabur Çeşmesi :

Kumru ile Fatsa arasında Elekçi deresinin kenarında olup duvaklı gelinlerin mutlaka durdukları, oynadıkları aynı zamanda güzel bir piknik alanıdır.

Alageriş Mahallesinde çok güzel bir ormanlık ve çimenlik bir piknik alanı mevcuttur.

Biçer Ormanı – Burası Yalnızdam topraklarına aittir. Biçer Ormanı aslında Kadıncık köyü toprakları içersinde olmasına rağmen Pençikle – Yalnızdam Köyü bu orman sebebiyle mahkemeliktir.

İŞMECE



Şifa Suyu – Sucalı Mahallesinde olup soğuk ve sıcak su ile yıkanılırsa her türlü hastalığa iyi geldiği söylenilir.



ZİYARET YERLERİ



Aşağıalan Evliyası : Bu mahallede bulunan bir yatır halk tarafından sık ziyaret edilerek dilek dilenir.



İZ BIRAKANLAR



Güney Yalın : CHP’den Milletvekili olarak Meclise girmiş ve hizmette bulunmuştur.



YALNIZDAM KÖYÜNÜN ACİL İHTİYAÇLARI:

1.Köyümüzün acilen Suya ihtiyaç vardır. Suyun kesun kuyusu tamamlandı. Projesi çıktı. Ödenek çıkartılıp ihaleye verilmesi gerekiyor.

2. Yol Durumu. Bozuk olan köyümüzün yolları son yağmurlarla birlikte tamamen bozuldu. Aaç giremeyen Mahalle yollarımız mevcut olup 3 kilometrelik yolun acilen çakıllanması gerekiyor. Araba ulaşmayan evler bulunmaktadır. Mahalle yollarımızın keşfinin yapılarak araç girmeyen mahalle yollarının yapılması.

3.Aşağıalan Mahallesinde bulunan büyük mezarlığın acil olarak bahçe duvarlarının yapılması gerekmektedir.

4.Lağım ve lağım suları çevreye büyük zarar vermektedir. Köyümüzde lağım sularının alt yapısı yapılarak mutlaka bir kanala toplanması gerekir.

Bekir AKKAYA/KUMRU HABER/KUMRU /12 Temmuz 2010/

Not: Bu yazı Kumru Yalnızdam Köyü Tanıtımı amacıyla Bekir Akkaya Tarafından hazırlanmış olup "BASILMAYI BEKLEYEN DÜNDEN BUGÜNE KUMRU"ADINDAKİ KİTAPTAN KISALTILARAK hazırlanmıştır

1 yorum:

  1. Sayın Bekir beyi tespitlerinden dolayı kutluyorum.Gercek KUMRU sevdalısı Bekir beye başarılı ve sağlıklı yıllar dilerim

    YanıtlaSil

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...