15 Temmuz 2011

YİBO’DA BAŞKANLIK SEÇİMİNİ ALİ ÇAP KAZANDI

Eylül 2006 Tarih ve 2588 Sayılı Tebliğler Dergisinde “ Milli Eğitim Bakanlığı Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisi Yönergesi “ Doğrultusunda 19 Ekim 2010 Salı Günü İMKB Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda Öğrenci Meclis Başkanlığı seçimleri yapıldı. 20 Öğrencinin iki haftadır yoğun bir şekilde yürüttüğü kampanya sonucunda 82 oy alan Ali Çap Okul Başkanı Seçilirken 52 oy alan Erdem Ayık’ta Başkan Yardımcısı oldu. Aynı seçimde Birinci kademe öğrencileri de başkan ve başkan yardımcısını belirledi. Birinci kademe öğrencilerinin yarıştığı seçimde Cemil Yıldız 28 oyla Başkan olurken Nazlıcan Özteyin 21 oy alarak başkan yardımcısı oldu.


Kumru İMKB YİBO’da yapılan seçim ilgili yönerge doğrultusunda ülkemizde yapılan seçim sürelerinde YSK’nın tüm seçim takvimi ve bu süre içersinde yer alan yasaklar aynen uygulandı. Seçim öncesi Kumru İlçe Seçim Müdürlüğüne seçim takvimi doğrultusunda Okul
Müdürü İlhan Uğur imzası ile resmi yazı yazılarak seçimin amacı ve seçimle ilgi resmi bilgi verilerek seçim günü kullanılmak üzere 4 evet mührü ile 4 sandık istendi.

Okul Müdür Yardımcısı Suat Evin başkanlığında öğretmenlerden oluşan Kumru İMKB YİBO Seçim Kurulu oluşturuldu. Öğrenci sayısınca tüm başkan aday adaylarının adının yer aldığı normal bildiğimiz oy pusulaları hazırlandı.

Öğrenci Başkan Aday adayları YİBO Seçim Kurulunun ilan ettiği seçim takvimi doğrultusunda iki hafta öncesinden seçim çalışmalarına başladı. Propaganda süresince adaylar seçim yasaklarını ihlal etmeden propagandalarını sürdürdü. Afişlerini ancak İMKB OSK’nun belirlediği yerlere astı. Yine başkan aday adayları okul bahçesinde iki kez kendilerini tanıtarak yapacakları hizmetleri anlatan açık alan mitingleri gerçekleştirdi. İMKB OSK Başkanı Okul Müdür Yardımcısı Suat Evin sandıkların açılmasından sonra yaptığı açıklamada “ takvim boyunca başkan adaylarının kurallara uyduğunu ve hiçbir olumsuz durumun olmadığını “ ifade etti

Seçim günü olan 19 Ekim 2010 tarihinde saat 13.00’te sandıklar Kumru İMKB Yatılı İlköğretim Bölge Okulunun dört katına yerleştirilmek üzere OSK Başkanlığınca belirlenen 1 Nolu Sandık Başkanı Arzu Şeker’e, 2 Nolu Sandık Başkanı İrem Sakarlı, 3 Nolu Sandık Başkanı Turgay Metin’e , 4 Nolu Sandık Başkanı Hakan Kırık’a teslim edildi. Kadir Kavuk, Arzu Çelik, Uğur Ekiz ve Kürşat Yirmibeş’ten oluşan Başkan Yardımcılarının yanı sıra her sandıkta Öğrencilerden Samet Tirin, Nur Yalman, Eren Azgı, Onur Eğinme, Gülşah Tan, Turhancan Dinek, Şükrücan İlkyaz ve Beytullah Dinç üye olarak görevlendirildi. Her sandığın yanında kapalı bölümler oluşturularak öğrenciler gerçek bir ortamda ve gerçek hazırlanmış pusulalarla ve gerçek mühür ve sandıklarda büyük bir heyecanla oy kullandı.

Oy kullanmak için her katta uzun kuyruklar oluşturan 557 öğrenci oyunu kullandıktan sonra ay kullanma mahalli olan salonlardan ayrılarak bahçeye çıkartıldı. Oy kullanımı bittikten sonra sandık görevlileri tarafından sandıklar okul önünde dört sandığın mühürleri tüm seçmen öğrenci ve aday öğrencilerin gözünün önünde açıldı. Tek tek sandıklar açılarak sandık görevlileri oy sayım listelerine öğrencilere çıkan oyları tek tek işaretledi.

Belirli aralıklarla sonuçlar mikrofonla duyuruldu. Evrak ve tutanakların hazırlanması esnasında bazı öğrenciler sahneye çıkarak bahçede bekleyen öğrenci arkadaşlarına şarkı ve türkü okudu.

Daha sonra sonuçlar Okul Sandık Kurulu Başkanı Müdür Yardımcısı Suat Evin tarafından mikrofonla tüm öğrencilere duyuruldu. Kesin sonuca göre toplam 557 oyun 82’sini alan Ali Çap Okul Öğrenci Başkanı olurken Erdem Ayık ise 52 oyla başkan yardımcısı seçildi. Yine aynı sandıklarda oy kullanan Birinci kademe öğrencileri ise Cemil Yıldız’ı 28 oyla başkan seçerken Nazlıcan Özteyin ise 21 oyla başkan yardımcısı oldu.

Başkan ve başkan yardımcılarının ilanından sonra Okul Müdürü İlhan Uğur “Seçimlerin amacının bu şekilde bir şenlik olduğunu ifade ederek, bütün öğrenci seçmenlerine, öğrenci başkan aday adaylarına, Kampanya süresince seçimin gerçek bir seçime dönüştürerek bu seçimin güzel bir şekilde sonuçlanmasında büyük emek veren Müdür Yardımsı Suat Evin ve görevini mükemmel bir
şekilde yerine getiren tüm öğretmen arkadaşlara ve seçilen Başkan ve Başkan yardımcısı öğrencilerimize teşekkür ediyorum.” Dedi.

Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı Eylül 2004 Tarih ve 2564 Sayılı Tebliğler Dergisi ile Ek Değişiklik Eylül 2006 Tarih ve 2588 Sayılı Tebliğler Dergisinde “ Milli Eğitim Bakanlığı Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Yönergesi” çerçevesinde öğrencilerimize Cumhuriyetimizin demokrasi ile güçlendirilmesi, öğrencilerimizde yerleşik bir demokrasi kültürünün oluşturulması, hoşgörü ve çoğulculuk bilincinin geliştirilmesi, kendi kültürünü özümsemiş, milli ve manevi değerlere bağlı, evrensel değerleri benimseyen nesillerin yetiştirilmesi, öğrencilere seçme, seçilme ve oy kullanma kültürünün kazandırılması, katılımcı olma, iletişim kurabilme, demokratik liderliği benimseyebilme ve kamuoyu oluşturabilme becerilerinin kazandırılması amacıyla” her yıl okullarda o eğitim-öğretim yılını kapsayan okul öğrenci başkanlığı seçimi yapılmaktadır. Bekir AKKAYA /KUMRU YİBO MÜDÜR BAŞYARDIMCISI/KUMRU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...