25 Temmuz 2008

Kumrulu şairimiz Adem Eyüpoğlu en popüler şairler listesine seçildi


Türkiye’nin en büyük internet sitlerinden biri olan antoloji.com yaptığı yeniliklerle kaliteyi ön palana çıkarmaya başladı. Şairlerin buluşma portalı olan antoloji.com, hazırladığı yenilikle Türkiye’nin en popüler şairlerini seçti. Seçilen listede yazdığı şiirlerle Kumruluların kalbinde taht kuran Türkiye’yi ağlatan şairimiz Adem Eyüpoğlu’da bulunuyor. En popüler şairler listesine Eyüpoğlu, aldığı 5 yıldızla en üst kademede kendine yer buldu.
Şairlerin buluşma portalı olan antaloji.com uzun bir süredir, şiir listesinin ve arama sayfasının daha yararlı olması için çözümler düşünüyordu. Bu konuda ilk adım olarak; çok kişi tarafından şiirleri okunan şairlerin diğer ziyaretçilerin dikkatine sunmak için kısa bir süre önce "popülerlik" uygulamasını başlattı. Arama sayfasında bir şairin adının
yanında "popüler" işaretini, veya şairin şiir sayfasında yer alan yıldızları o şairimiz popülerlik düzeylini belirliyor.

5 Popülerlik Derecesi Var!

Antoloji.com’un belirlediği yönteme göre belirlenen 5 farklı popülerlik derecesi var. "5" rakamı "en popüler"i ifade ediyor. Site yetkilileri sayfalarında sadece 4 ve 5 popülerlik derecesinde olan şairleri işaretliyor. Popülerlik derecesi 0, 1, 2 veya 3 olan şairlerin derecesini açıklanmıyor.

Popüler Şairler Nasıl Belirleniyor?

Bir şairin sayfası veya şiirlerinden herhangi biri ziyaret edildiğinde, antoloji.com sistemi bu ziyaretçinin IP numarasını kayıt ediyor. (IP numarası, internete bağlanan her bir bilgisayara verilen özel ve tek kimlik numarası gibidir.) Bu şekilde bilgiler toplanıyor. Ardından, sistemimiz he sabah; son 10 günün verileri dikkate alarak her bir şairin “Son 10 günde kaç farklı IP numarasından ziyaret edildiğini” hesaplıyor. Burada sistemin, FARKLI numaraların adedini dikkate alması oldukça önemli bir uygulama. Böylece bir kişi herhangi bir, bir şairin sayfasını ve şiirleri son 10 günde aynı bilgisayardan 500 kez ziyaret etmiş ise, bu yine “1” sayılıyor. Yani sayfanın kaç kez görüntülendiğine değil, kaç farklı bilgisayardan bağlanılarak ziyaret edildiğine bakılıyor.

Bu rakamlar belirlendikten sonra; sistem her bir şaire 0 'dan 5 'e kadar aralığında bir popülerlik puanı veriyor. En çok ziyaret edilen ilk %5 ‘lik kısma 5 puan; sonraki %6 ‘lık kısma 4 puan şeklinde sıralanıyor. Popülerlik derecesi (puanı) 5 olan şair sayısı diğerlerinden daha azdır; popülerlik düzeyi 0 olan şair sayısı ise en fazladır. Bir tür piramit yapısı kullanılıyor.

Kumrulu şairimiz, Türkiye genelinde ayrı ayrı bilgisayarlardan toplanan bilgiler doğrultusunda aldığı 5 yıldızla en popüler şairler listesine adını yazdırmayı başardı. Şubat ayında çıkardığı ‘Dün kendime seni anlattım’ kitabıyla Türkiye’yi ağlatan şair olarak anılmaya başlayan genç şair, ilçemizde düzenlediği imza günüyle de öğretmenlerine olan vefa borcunu ödemişti. Genç şairimizi en içten duygularımızla kutluyoruz.Bekir AKKAYA/KUMRU HABER/KUMRU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...