29 Temmuz 2008

Mirac Gecesi

Mirac, yukarı çıkmak, yükselmek anlamına gelir. Hz. Peygamber Efendimiz'in göğe yükselerek Cenab-ı Mevlâ'nın huzuruna kabul edildiği geceye Mirac gecesi denmiştir.
Hicretten önce, Receb ayının 27. gecesi, Hz. Peygamber s.a.v. Efendimiz, Cebrail a.s.'ın refakatinde Mekke'den alınmış, Kudüs'deki Mescid-i Aksa'ya götürülmüştür. Efendimiz s.a.v. burada birçok peygamberle görüşmüş ve onlara imamlık yaparak namaz kılmıştır. Hz. Peygamber s.a.v.'in Mekke'den Kudüs'e götürülmesine, Kur'an-ı Kerim'de gece yürüyüşü anlamına gelen “İsrâ” adı verilmiştir.



Aslında Rasulullah s.a.v.'in asıl yolculuğu bundan sonra başlamıştır ve yolculuk bundan sonra Mirac adını almıştır.

Hz. Peygamber s.a.v. Efendimiz, dünya üzerindeki yolculuğundan semalara doğru bir yolculuğa, Allahu Tealâ'nın kendisine ve ümmetine birçok ihsanda
bulunacağı bir yükselişe geçmiştir. Cennet nimetlerini ve cehennem azabını müşahede etmiştir.

En önemlisi, Mirac, Sevgili'nin Sevgili'ye kavuştuğu gecedir. Kur'an anlatımıyla, Rasulullah s.a.v. Allahu Tealâ'ya iki yay arası, hatta daha yakın olmuş ve O'nu müşahede etmiştir.

Rasulullah s.a.v. o sonsuz alemden dönüşünde müminlere hediyeler de getirmiştir. Şirk koşmayan her müslümanın cennete gireceğinin açıklandığı Bakara Suresi'nin son üç ayeti ve beş vakit namaz.

Şu bir hakikat ki, “namaz müminin miracıdır” ve Allahu Tealâ ile buluşmak ve O'nunla yüz yüze gelmek demektir. Rasulullah s.a.v. Efendimiz buyurmuşlardır ki: “Kulun, Rabbine en yakın olduğu an, secde halidir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...