26 Mayıs 2013

Fizme'de Alimleri Anma Proğramı Haberi ve Bir Yorum /Bekir AKKAYA

Haber :
            Geleneksel hale gelen ve Fizmeli bir grup gönüllülerle Fatsa Yavuz Selim Vakfı işbirliği ile başlatılan ve her yıl  sürdürülen Fizme’de “Alimleri Anma” proğramı bu yıl daha proğramlı ve düzenli bir şekilde icra edilecek.
            Bu yıl Kumru Müftülüğünün de yer alacağı proğram bundan böyle Kumru Müftlüğü ve Fatsa Yavuz Selim Vakfı işbirliği ile gerçekleştirilecek. 
            Aldığımız bilgiye göre proğramda Kumru ve Fizme’de yetişmiş alimler konu edilerek vefat edenlere dualar hayatta olanlara uzun ömürler dilenecek.
            Zengin bir proğram akışı içersinde “Alimlerin Dinimizdeki Yeri ve
Önemi” konusunda konferans verilecek. Bu amaçla Samsun İl Müftüsü Yrd. Doc.Dr. Hayrettin Öztürk Fizmeye gelecek.
            Yine proğram akışı içersinde Alimleri ile ünlü Fizmedeki kabristanlıklar ve özellikle de Alimlerin kabirleri ziyaret edilerek Fatihalar okunacak.
            Fizme- Dikmeci Mevkiindeki Camide gerçekleşecek  proğram 26 Mayıs Pazar Günü Saat :10:oo’da başlayacak.
            Daha önceki yıllarda olduğu gibi proğrama Ordu dışında çevre illerden de çok sayıda misafirin katılması bekleniyor.

            Yorum :
            Bilindiği gibi bu proğram gönüllü ve duyarlı birkaç Fizmelinin bir araya gelerek Alimlerle ünlü Fizme’de Fizmenin Alimlerini anma maksadı ile gerçekleştirilmektedir. Herkes bilir ki Kumru’da Fizme Alimleri ile ünlüdür ve bunu tüm Kumrulular da kabul eder.
            Bu yıl afiş “Kumrulu Alimleri Anma” olarak basılmıştır. Kumru Müftülüğü bu proğramı sahiplenmek için büyük ihtimal bu yola başvurmuştur. Eğer proğram Kumru’da icra edilecekse bu yerinde bir karardır. Ancak burada yer olarak Fizme seçilirken afişte neden Kumru ifadesi yer almıştır? Bu bizlerin dikkatini çekmiştir.
            Acaba ilerki yıllarda bu proğram Kumru’da mı yapılacaktır? Eğer böyle olursa Fizme’de başlatılan bu proğramın alt yapısı Kumru’da tutar mı?
            Yine bilindiği gibi bugün iki belde olan Fizme’de hangi tarihte başladığı belli olmayan dini bayramlarda büyük güreşler tertip edilerek “Büyük Bayramlar” yapılır.
            Kumru Müftülüğü iki bayramı ve Alimleri Anmayı da bir araya getirecek bu Fizmedeki Dini Bayramları daha profesyonel hale getiremez mi?
            Benim kanaatim bu olabilir. Bu bayramları bana göre belediyeler istismar etmiştir. Halkın bayramını sahiplenmiş ve halkı geri plana iterek protokol bayramı haline dönüştürmüşlerdir. Halk kendi bayramının içersinde pek yer almamıştır.
            Fizmede iki belediyenin büyük şehir olması ile ortadan kalkması bizim daha önceden defalarca vurguladığımız gibi bu bayramları ortadan kaldırmayacaktır. Bana göre yüzyılların mirası Fizmenin Dini Bayram geleneğine belediyeler, sahiplenmenin dışında hiçbir katkısı olmamıştır.
            Fizmenin dini bayramları siyaset üstü Fizmenin bir kimliğidir. Bunu da belediyeler kalkınca önümüzdeki günlerde birlikte yaşayacağız. Ben 55 yaşındayım ve ben çocukken babam beni yanına alır bayrama götürürdü. Babam 96 yaşında vefat etti. Babamla ben 150 yıldır bayrama gidiyoruz. Ancak ben şahsen 10 yıldır kendi köyümün bayramına ne yazık ki hiç gidemedim. Ama bundan sonra gideceğim inşallah.
            Şimdi ben Müftü Beye Sesleniyorum;
            Sayın Müftüm;
            Sizin öncülüğünüzde alt yapısı olan Fizmedeki Dini Bayram Kutlamalarını daha profesyonel hale getirmek mümkün.
            Bayramı üç gün sürdürüp birinci gün proğramı, ikini gün proğramı ve üçüncü gün proğramı olarak planlansa ve bugünlerden birini de Alimlere Ayrılsa çok daha yerinde olur kanaatindeyim.
            Yavuz Selim Vakfı gibi gönüllü hayır kuruluşları ile birlikte Kültür Bakanlığının destekleri ile  bu organizasyonu kesinlikle ulusal hale dönüştürme imkânı var.
            Şartlar oluşmuştur. Bu şartlardan en önemlisi yüz yıllara dayanan Fizmedeki bayram geleneği, diğeri ise birkaç yıldır yapılan ve bu yıl daha profesyonel halde kutlanacak olan Âlimleri Anma Programı.
            Her insana hayırlı bir iş nasip olmaz. İnşallah bu güzel gelenek ve hayırlarla anılacak organizasyon sayenizde daha da bir anlam kazanır.
            Hayırlı günler dileklerimle
            Proğramda buluşmak ümidiyle
            Bekir AKKAYA/ 24 Mayıs 2013 /KumruTV
Bu haber 131 defa okunmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...