26 Mart 2022

KUMRUYA KALICI TMO AJANSI KURULMALIDIR/ Arşiv Haber-2010)

Toprak Mahsulleri Ofisi Kumru Ekip Şefliğinden alınan bilgiye göre bu yıl Kumru ve köylerinde TM Ofisince 2 285 ton fındık alımı gerçekleştirildi. Üreticiden fındık alınırken aynı zamanda alınan fındıkların merkezi depolara aktarılması da sağlandı. Bugüne kadar Kumruda alınan 2285 ton fındığın 1647 tonu merkezi depolara gönderildi. Ve Kumru’da bulunan depolarda 638 ton fındık kaldı. Bu kalan fındığın da merkezi depolara gönderilmesinden
sonra Kumru Ekip Şefliği kapanacak. Tüm randevu alımları bittikten sonra ek olarak üreticinin mağduriyetini önlemek için randevu verildiği ve ek randevu ile üç günde toplam üreticiden 60 ton fındık alındığı vurgulandı. Bunun birkaç gün daha devam edeceği ifade edildi.

TM Ofisine fındık yatıran üreticilerin yatırdıkları fındığın parası belirttikleri banka hesap numarasına yatırılmaktadır. Bankamatik kartı bulunan üreticilerin paraları da istedikleri bankaya yatırılarak istedikleri bankadan paralarını çekebilmektedir.

Aldığımız bilgiye göre bu yıl Kumru’da rekoltenin yüksel olması fındığın randımanının düşük olmasına da neden olmuştur. Bunun yanına üreticilerin bilinçsizliği de katılınca üreticilerin fındıklarında istedikleri beklentileri gerçekleşmemiştir.

TMO’dan bir görevli bu konuda şunları söyledi. “Üreticiler fındıklarını sağlıklı ortamda depolamamaktadırlar. Bunun yanında üreticiler kuruttukları fındıkları TMO’ya teslim edinceye kadar naylon çuvala değil yörede posta çuvalı denilen rutübet yapmayan çuvallara koymalıdır. 2008-2009 yılında rekoltenin yüksek olması randımanın düşük olmasına, havaların da yağmurlu olması nedeniyle fındığın nemli olmasına yol açmıştır.

Yine adını vermeyen bir başka TMO görevlisi “ Randımanı 40’ın altında olan fındıklar alınmadı. Nem oranı yüksek olan fındıklar da alınamadı. Biz bu tür üreticilere fındıklarını kurutup, çürüklerini seçmeleri için fırsat tanıdık. Onlara ek bir başka gün vererek fındıklarını alma yoluna gittik ki, bir çok fındık üreticisi bu şekilde fındıklarını bizlere getirdi.

Toprak Mahsulleri Ofisinden işin uzmanı bir görevli ise üreticilere yönelik şu bilgileri verdi. “Bu yıl üreticiler fındık randevularını kendileri aldılar. Bu üreticiler için son derece faydalı oldu. Önümüzdeki yıllar bu işleme devam edilecektir.

2011 yılına kadar TM Ofisi tüm tarım ürünlerini destekleme kurumuna dönüşecek. Karadeniz Bölgesinden ve Kumru’dan bundan böyle TMO’si hizmetini sürdürecek.“

Üreticilere önemli tavsiyelerde bulunan uzman görevli : “ Üreticiler mutlaka Nisan ve Mayıs ayında fındık bahçelerini gezerek kelebek görüldüğünde kesinlikle ilaçlama yapmalıdır. Bu ilaçlama kurtlanmayı ve fındıktaki delinmeyi önlemektedir.

Kumru’da fındık üreticileri fındıklarını daha çok naylon çuvallara koymaktadırlar. Bu kesinlikle yapılmamalı ve fındıklar posta çuvalı denilen naylon olmayan çuvallara koyulmalıdır. TMO’ne getirmeden önce de fındığın rutubeti giderilmeli, çürükleri, delikli fındıklar ve boş fındıklar sağlamlarından ayrılmalıdır.

Toprak Mahsulleri Ofisinden verimli bir hizmet bekleniliyorsa görevlilere yardımcı olunmasının üreticinin yararına olduğunu belirten görevli üreticinin kendi karnesine sahip çıkması gerektiğini ifade ederek “ Üretici kendilerinin namusu olarak görmesi gerektiği karnesini tüccara, esnafa ve üçüncü şahıslara vermemeli, bunun devleti dolandırmak olduğunun bilinmesi gerektiğini belirtti.

Kumrulu yetkililere de “Kumrulu fındık üreticilerinin daha iyi bir hizmet almaları için bir an önce kalıcı Kumru TMO Ajans Müdürlüğü’nün açılması gerektiğini vurguladı.

Fiskobirlikle ilgili önemli açıklamalar da yapan bir başka görevli ise “ Şu kadarını söyleyeyim, artık TMO burada kalıcıdır.” Dedi.

Şu çok önemli diyen uzman ise “ Fındığın üretim alanları kanunda 1992 yılında belirtilmiştir. Kesinlikle fındık üreticilerini mağdur etmemek için var olan ilgili kanun uygulanmalı, domates ve sebzenin üretildiği alanlarda fındık sökülmelidir. Kanuna göre eğimi %11 den aşağı olan arazilerde fındık dikmek yasaktır. Bu kanun uygulanırsa fındıkta var olan mağduriyet büyük ölçüde giderilmiş olur” dedi. Bekir AKKAYA/18.01.2010/KUMRU HABER/KUMRU
.................... © Bekir Akkaya Blogspot Copyright 1999 ©.............

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...