15 Ekim 2008

Tarihten Ders Almak / Ali AŞLIK / EGE YENİGÜN GAZETESİ


Sevgili dostlar dünyada olup bitenler hakkında kısa bir ufuk turu yapmak istiyorum. Osmanlı Devleti çöküş sürecinde bile dünyanın en güçlü devletlerinden biriydi. Gücünü ekonomiden asker sayısından almıyordu. Kırım savaşından sonra ekonomik göstergeler iyice bozulmuştu. Birçok ülke sanayi devrimi sonrası mali durumlarını düzeltmiş sömürgelerine sömürgeler katmak istiyordu. Petrol her geçen daha da önem kazanıyordu. Çekindikleri siyasi güç Osmanlı Devleti idi. Osmanlı adeta milletler topluluğu idi. Fransız devrimi ile başlayan ulus devlet anlayışı


Osmanlı’da ayrılıkçı ırkçı yapıları hareketlendirdi. Ayrılıkçı yapılara istihbarat ve parasal yardımlar artırıldı. Osmanlı cephede kazanıp masada kaybediyordu. Sokaklarda nümayiş hareketleri her geçen gün artıyordu. Bugün Türkiye de işler yolunda gittiğinde laiklik elden gidiyor diyenlerin dedeleri Osmanlıda şeriat elden gidiyor diye sokağa dökülüp nümayiş yaparlardı. Osmanlıda da sokağa dökülenler arasında samimi insanlar vardı bugün de var. Osmanlı da oynanan oyunu gören ve tedbir alan 11.Abdülhamit vardı. Onun döneminde ciddi reformlar yapıldı.

Eğitimde, yargıda, istihbarat alanında ciddi atılımlar yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuranlar, Abdülhamit’in açtığı okullardan yetişenlerdir. Uzun süre Cumhuriyetin kurumlarını yönetenlerde onun açtığı okullardan yetişenlerdir. Esasen bugünlere ulaşmamızda 2.Abdülhamit’in yaptığı vizyonlu çalışmanın ciddi katkısı vardır. Abdülhamit’i görevden uzaklaştıranlar o günün Ergenekoncuları idi. Uzaklaştırdılar da ne oldu. Osmanlıyı kısa sürede paramparça ettiler. Millet Olarak çok ağır bedeller ödeyerek Türkiye Cumhuriyeti devletini kurduk. Misakı milli sınırları Osmanlı’nın küçük bir kopyasıdır. Sorunlar bitti mi? Bitmedi. Osmanlı’nın ergenekoncuları İzmir suikastı ile Atatürk’ü ortadan kaldırmaya çalıştılar başaramadılar. Atatürk’ün sağlığında çeşitli oyunlarla çok partili sisteme geçişi engellediler.

Atatürk’ün vefatından sonra dindar insanlarla Atatürk arasında duvarlar ördüler. Duvarı ortadan kaldırmaya çalışan merkez sağ iktidarlar silah zoruyla iktidardan uzaklaştırıldılar. Rahmetli Ecevit’i istedikleri gibi kullanamayınca Kemal Derviş’i başına tebelleş ettiler.

Yetmedi. Ülkeyi erken seçime götürdüler. Ama millet oyunu bozdu. AK Parti’yi tek başına iktidara getirdi. Yerel seçimlerde de güçlendirdi. Son seçimlerde daha güçlü getirdi. Recep Tayyip Erdoğan çok güçlü lider haline geldi.

Güçlü lider demek, güçlü Türkiye demektir. Güçlü Türkiye dünyada oynanan oyunun bozulması demek. Bu da sömürgeci güçlerin işine gelmez. Başbakanı suikastlarla ortadan kaldırmaya çalıştılar olmadı. Siyasi yasaklı haline getirmeye çalıştılar, yargıçlarımızın sağduyusu oyunu bozdu. Bildik yöntemler devreye sokuldu. Terör ve yolsuzluk. Amaç siyasi istikrarsızlık. Dünyanın yaşamış olduğu ekonomik krizi Türkiye fırsata dönüştürmesin. Emperyal güçlerin amacı Türkiye’nin güçlenmesini engellemektir. Türkiye’ye demokrasinin gelip gelmemesi, Kürtlerin haklarının ihlal edilip edilmemesi. Türk vatandaşlarının işsiz kalıp kalmaması, işkence görüp görmemesi onları hiç ilgilendirmez.

Türkiye’nin hukuk devleti olması onları rahatsız eder. Türkiye’ye gerçek Demokrasinin gelmesi onları rahatsız eder. Devlet millet kaynaşması onları rahatsız eder. Diyarbakır’a devlet düşmanı olmayan bir belediye başkanın seçilmesi onları rahatsız eder. Uzlaşmadan yana olan liderler onları rahatsız. Şehit cenazelerini istismar etmemek onları rahatsız eder. Devlet büyüklerine sövmemek onları rahatsız eder. Kısacası ülkenin ve milletin lehine olan her şey onları rahatsız eder. Sevgili dostlar oynanan oyunları çok iyi analiz etmeliyiz, günü birlik sığ yaklaşımların dışında geçmişi iyi analiz ederek geleceğe doludizgin yürümeliyiz. Çanakkale ruhunu ülkemizde canlandırabilirsek aşamayacağımız kriz ve sorun kalmaz. Bu ülkeyi hep beraber kurduk. Daha ilerilere kenetlenerek taşıyabiliriz.

*********
YAZARIN DİĞER YAZILARI İÇİN:
http://www.gazeteyenigun.com.tr/icerik.asp?page=koseyazilari&yazarID=108

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...