14 Ekim 2008

Çöp ve Pislik Atma Kampanyası Yakışır/ Bekir AKKAYA


Duyarlı Kumrulular tarafından Dünyada eşi ve benzeri görülmeyen bir kampanya başlatıldı. Bizimde bir katkımız olsun diye bu kampanyayı koşulsuz ve şartsız destekliyoruz. Kampanya doğrultusunda günde en az beş kez evde birikmiş pislik poşetlerini ya Elekçi Deresine ya da gece kimsenin görmediği bir zamanda kaldırıma boşatmak suretiyle bu kampanyaya Kumru Haber olarak destek veriyoruz.


Kumruda bu kampanyaya içtenlikle katılım çok fazla zaten. Ancak kampanya komitesi gurbetteki Kumruluların da pisliklerinin kaldırımlarda yer alması için onlara da büyük bir fırsat tanıdı. Telefon ya da faksla üç beş kuruş vererek Kumru'da pislik severlere bu işi yaptırabilirler. Yeter ki bilinçli bir şekilde kaldırımlara ve en temiz yerlere bu pislikler atılabilsin.

Kampanyanın amacı sokakları kirleterek dünyada bir ilki gerçekleştirmek. Ve Kumru'yu Dünyaya tanıtıp bitli turistleri Kumruya çekerek onlardan alınan paralarla krizleri atlatabilmek.

Kampanyaya katılım çok kolay
ve pratik. Yine biz bazı bilgilerin verilmesinin kampanya açısından yararlı olduğunu düşünüyoruz.

Sistem şöyle çalışıyor;

Evde biriktirdiğiniz pislik poşetlerini itina ile dolduruyorsunuz. Sonra onları biraz kokutmaya bırakıyorsunuz. Uzmanlar pis kokuların sokaklarda pislikten de öte dikkat çektiğini söylüyorlar. Bu durumda çöplerin mutlaka kokuşmuş olması lazım.

Daha sonra bu pislik poşetlerini ikiye ayırıyorsunuz. Bildiğiniz gibi Kumruda Elekçi Deresine poşet atmak artık alışkanlıktan öte bir ibadet halini aldı. Bu durumda poşetlerin bir kısmını mutlaka Elekçi deresine atmanız gerekir.

Elekçi Deresine poşet atmanın usulünü anlatmanın gereği olmamasına rağmen biz yenilere faydalı olur düşüncesi ile tekrar edelim. Hani ne demişler "Ettekrarü Ahsen velevkane yüz seksen." Aynen öyle. Ayırdığınız poşetleri gecenin bir vaktinde ya balkona ya da pencerelere kadar taşıyorsunuz. Sonra dereye fırlatıyorsunuz. İşte burada da hata işlememeniz gerekir. Mutlaka atılan poşet ve boklar dereye düşünce ses çıkarmalı ve yankılanmalı. Bu son derece önemli. Çünkü ne kadar ses o kadar sevap. Az sese az sevap olduğu gibi az pisliğe de az sevap…Bunun akılda tutulması gerekir.

Sonra geri kalan poşetleri en temiz kaldırımlara çol çocuk taşıyıp Kumru'nun sokaklarını pisletme niyetiyle koymalısınız. Burada niyetiniz önemli. Niyetinizi bozmayın. Ve poşetlerinizi itina ile kaldırımlara koyun ve koymaya devam edin…Ortalığı boka bulayın.

Peki bu durumda Kumru Belediyesi kampanyanın neresinde? Uzmanlara göre tam içersinde. Aldığımız duyumlara göre Kumru Belediyesi sokakta tenhalarda bulunan çöp kovalarını artık ormanlara ya da diğer belediyelere götürecekmiş. Hem bu yolla belediyeye gelir elde edilecek ve hem de bundan sonra lüzumsuz olan kovaların çirkin görünümleri ortadan kaldırılacak.

Ufacıktan alacağınız "nah" puanları da söyleyelim de günah işlemeyelim.

Merdiven ve ara sokaklara atılan pisliklerden 40 puan.

Ana Caddelere atılan pisliklerden 150 puan,

Elekçi Deresine Atılan pisliklerden 200 puan ve artı sevap…Sevabı kim mi verecek. Tabi ki Allah(Haşa).

Köylerden getirilen pisliklerden poşet başına 50 puan yanında bir de sokaklara sıçma şansı verilecek.

Esnaflardan sokağı kirletenlere ve biriktirdikleri çöpleri sokağa ve kaldırımlara atanlara puan yanında "ESEMES" desteği yapılacaktır.

Atılan poşet içindeki pislikler sokak köpeklerince beğenilip dağıtılıyorsa bu poşetlerin sahipleri ayrıca ödüllendirilecektir.

Şöyle bir soru sorabilirsiniz.

Bu puanları kim veriyor ve nasıl değerlendirilecek.

Bir kere bunu sorma hak ve yetkiniz yok. Nasıl ki kampanya öncesi siz pislik severler sokakları kirletirken kimseye danışmadığınız gibi, bundan sonrada kampanyayı başlatan komiteye böyle bir soru sormak abesle iştigaldir. Ve soramazsınız.

Hem sonra elimizde çok sayıda birikmiş puanlarımız mevcuttur. Kriz öncesi önlemleri zaten aldık. Bu durumda sizlere adam gibi bu kampanyaya destek vererek sokaklara poşet taşıma düşüyor.

Böyle kampanyaların pek sorgulanması doğru da değildir. Çünkü sokak kirletmek akla uygun olmaya bilir ama işin uzmanlarının söylediklerine göre bir çok faydası ilerde görülecektir.

Hem siz kim oluyorsunuz ki itiraz ediyorsunuz. Ne denildiyse o.

Yani bugüne kadar sokaklara buldukları boku koyanlar yanlış mı yapıyorlardı ki. Elekçi Deresine atılan boklarda bir yarar olmasa kim balkonlardan oralara pislik atar.

Şimdi mi?
Siz gelin bu kampanyaya katılın. Hatta evlerinizde WC'leri de kapatın. En azından elektrik ve sudan tasarruf edin.

"Birlikten kuvvet doğar" bu sokaklara pislik bırakma tek tek olmaz. Bu işi birlikte yapalım. Biriken pisliklerde birlikte boğulalım.

Kumruya bu yakışır. Haydi Kumruyu kirletmeye…Haydi Kumru'yu temiz bırakmamaya…Bekir Akaya/KUMRU



*****************************

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...