23 Haziran 2008

TERBİYECİ/ İSMET KAYMAK

Rab; terbiyeci manasına gelir.Alemlerin yaratıcısı yoktan var edicisine hamd ü sena ederiz.O uslandırıcı,düzeltici ve idare edicisidir.Allah kimin terbiyecisi Alemlerin,canlı cansız bütün varlıkların terbiyecisidir.Alem nedir?:Alem yenilir içilir bir şey değildir.Güneş bir alemdir.Yıldızlar;Ay;Dünya da bir alemdir. İnsanlar da birer alemdir.Bu alemde herkes üzerine düşen görevleri yapması gerekiyor.Mesela:Güneş ışık ve ısı veriyor.Bizler güneşe yalvarmadan ,bize ısı ver,ışık ver demeden görevini tamamlıyor.Diğerleri de öyle vazifelerini tam ve eksiksiz yapıyorlar. Yıldızlar Çakışmıyor çatışmıyorlar.



Ya biz insanlar, görevimizi tam yapa biliyor muyuz.Çatışmadan ,çakışmadan neden bir arada huzur ve barış içinde yaşayamıyoruz.Neden?.Niçin?Bu sorular beni çok düşündürüyor.Alemlerin terbiyecisi ,yoktan var edicisi Allah olduğuna göre........Cüz-i iradeyi insana vermiştir. Bunun böyle olmasındaki sebep şudur.Neden?.Niçin?lerle cevap verilmez.Çünkü:iyiyi kötüyü,hakkı-batılı ayırt etsinler diye imtihan dönemi başlatmıştır.Yaşadığı,nefes alıp verdiği süre içinde
bizi denemeye almıştır.Yani bizler,İnsanlar çok kıymetli bir varlık oldukları için kendi değerlerini bilmeleri gerekir.Üzmeden,üzülmeden özgürce yaşamasını bilmelidir.Hak ve hukuka son derece riayet etmesi şarttır.Hedeflerine yön ve yöntem çizerken kimseyi madur etmeden,ezmeden ,ezilmeden barışcıl bir kişi ve kişilikler topluluğunu meydana getirsinler.

İşte bu hedefler doğrultusundan yola çıkarak yaratana karşı bazı dualarla söz verdiğimizin farkındamıyız?Bu duayı,yada bu süreyi bilmeyenler azdır.Elham(Fatiha süresi) beş vakitte okunur.Başka zamanlarda dua niyeti ile okunur.Ama anlamı itibarı ileinsan kendine yön ve yöntem belirlerse huzur bulacağını tahmin edebiliyorum.Bu duygu ve düşüncelerle yaşamını idame edenler,Çevrelerinde mutlu ve huzurlu olurlar.Emin ve güven içinde yaşamaya hakları vardır.Devamında ise bütün iyiliklerle sana sena ve hamd ederiz.Sana şükrederiz .Senin nimetlerine küfran etmeyiz..Sana karşı azanları ret ederiz…Sana karşı azanları ret -men ve itibar mertebesinden azlederiz. .Sana karşı azanları ve fücur edenleri terk ederiz.O mükafat ve ceza gününün sahibidir.Ancak sana kulluk eder senden yardım isteriz.Bizi doğru yola ilet,Nimet verdiğin kimselerin yoluna,Kendilerine gazap edilmiş olanların ve sapmışların yoluna değil Ya Rap deriz.Çünkü Allah için sevmek üstün amellerdendir.Üstünlüğün de takva ile olduğunu asla unutmayız.

Yani söylemlerimizle uygulamalarımız aynı olacaktır.Yada söylediklerimizi bir fiil biz yaşamalıyız.Bazı yerleşmiş kuralları kişinin kendisi uygularsa ,başkasına etkisi daha fazla olur.”Alemlerin aleme faydası,hizmeti kadar doğal bir şey olamaz”.Bu doğallığımızı asla kayıp etmemelidir.Küsmeden ,küstürmeden ,Sezarın hakkını sezara vermeli,Madem ki biz bir alemiz,o zaman alemler birbirlerine saygılı olacak.Vatan huzur dolacak.Yaşanır bir hal,güzel bir istikbal bizimledir.Yeterki terbiye gıdamızı alalım ve koruyalım.Hep terbiyecimizi hatırlayalım.Terbiyeli İlme evet. Düşünceye saygı,Duyarlı olmaya gayretlerinizle,..
Hoşca kalınız.
22/06/2008 İsmet Kaymak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...