30 Mayıs 2022

FINDIĞINIZI ASLA SİGORTALATMAYIN/ARŞİV YAZILARDAN/ BEKİR AKKAYA

Yapılan propagandalar hem de resmi ağız ve ilanlardan olunca inanmamak mümkün değil ki? Sonrasında da bir Allah'ın kulu ortalıkta gözükmüyor. Muhatapta bulamıyorsunuz. Bulduğunuz muhataplar ise topu birbirlerine ya da ellerinde yazan yoruma açık sözleşme metnine atıyor. Ne hikmetse de gözü size diktilerse yorumlar da sizden yana bir türlü olmuyor. Deseler ki, "Kardeşim biz çiftçiden yana değil, sizden para toplamanın bin bir bahane ile hak ettiğiniz parayı ödemeyeceğiz.  Fındıklarınız ne olursa olsun isterse toptan bahçe ateşle yakılsın sigorta kapsamına sokmayacağız." Deseler tamam diyeceğiz. Ama onlar öyle yapmıyor. Gelip gördükleri halde, fotoğraflarla görüntüledikleri halde "Hayır donma deyince biz dal ucundaki tomurcukları söylüyoruz, fındığın don nedeniyle tamamının kuruması bizim sigorta kapsamımızın dışındadır." Diyorlar.

            Bilindiği gibi yüzlerce çiftçinin yaptığı türden güya ben de geçen yıl fındığı dona ve diğer afetlere karşı sigortalattırdım. Ve paramı da ödedim. Geçen yıllarda aynen sigorta yaptırmıştım.

            Yine bilindiği gibi bu yıl fındıkların özellikle de yüksek kesimde bahçesi bulunan bizlerin fındık bahçelerindeki fındık ocakları aşırı don nedeniyle tamamen kurudu. Bırakın dal uçlarını ocakların dalları ve hatta köklerinden kurudu.

            Fındığımı sigortalatma işini ben Kumru Erçallar'a yaptırmıştım. Bana verilen form'da "TARSİM" ALLIANZ SİGORTA A.Ş. DEVLET DESTEKLİ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTALARI POLİÇESİ yazıyor. Bende fındığın don nedeniyle tamamen kuruduğunu ERÇAL SİGORTA ARACILIK HİZMETLERİ LTD.ŞTİ'ne bildirdim.

            Sonrasında "eksper" denilen iki görevli mühendis geldi. Kurumuş bahçeleri tek tek dolaşarak fotoğraflarına kadar güya belgelediler. Don olayını rapor ettiler.

            Geçen gün telefonuma bir mesaj geldi. "FINDIĞINIZI SİGORTA YAPTIRMIŞ OLDUĞUNUZDAN DOLAYI KALAN TAKSİTLERİNİZİN SON KISMINI ÖDEMEDİĞİNİZ ANLAŞILMIŞTIR. FİLAN GÜNE KADAR ÖDEMEDİĞİNİZ TAKDİRDE YASAL İŞLEMLERLE ALINACAKTIR."

            Sigorta yaptırdığım ERÇALLAR'a gittiğimde "durumun doğru olduğunu, borcumun bulunduğunu" söylediler.

            Fındığın don nedeniyle kuruduğunu exsperler gelip rapor ettiklerini söyleyince de bana "SİZİN BAHÇE DALIN UCUNDAN DEĞİL, KÖKÜNDEN DONARAK KURUMUŞ, DOLAYISIYLA SİGORTA KAPSAMI İÇERSİNDE DEĞİL" dediler.

            Yani yaprağın ve tomurcuğun kuruması gerekiyormuş. Eğer ocak ta kökten ya da dalından kurursa kapsam dışıymış.

            Bu ne biçim bir önerme bu ne biçim bir mantık anlayan varsa bize anlatsın da ikna olalım.

            TARSİM YETKİLİLERİNE SORUYORUM.

            Kök kuruyunca dal kurur, dal kuruyunca yaprak ya da çiçek kurur. Bunu bilmek için üniversite bitirip bu konunun uzmanı mı olmak gerekli?

            Poliçeyi baştan sona inceledim.

            Sözleşme Koşulları başlığında "DOLU, FIRTINA,HORTUM, HEYELAN, YANGIN VE DEBREM RİSKLERİ İÇİN" başlığındaki fındıkla ilgili (d) maddesi şöyle…

            d) Fındıkta, bahçedeki ocaklarda bulunan çotanaklardaki danelerin en az %90'ının mercimek iriliğine gelmesinden sonra,

   -----------------

          Eyi de TARSİM VE SİGORTA ŞİRKETİ

            Bizim bahçede bırak dal ucunu ocakların tamamı kurudu. Bırak daneyi, kökte kalmadı. Sadece bu yıl değil ocağın tamamı sökülmesi gerekir. Yeniden dikilmesi gerekir ama sigorta kapsamı dışında imiş. Anlayan varsa beri gelsin.

-------------------

            "DON RİSKİ İÇİN İSE " BAŞLIĞINDAKİ" fındıkla ilgili c) maddesi ise şöyle…

            c) Fındık ürününde bahçedeki ocaklarda bulunan dişi çiçeklerin en az %90'nı(Karanfilli Tomurcukların) etrafını çevreleyen pulcuklardan ayrılıp, sap oluşturmaya başladıktan ve ilk yaprakçıklar görülmeye başladıktan sonra, başlar…

            …………..

            Burada fındığın tamamı donma yazmıyormuş guya.

            Bizim gibi bahçe sahiplerinin tüm bahçenin köküne kadar kurumasını sigorta kapsamı içersinde görmeyen sigorta yetkilileri emin olun bizim bile kanımızı dondurdular.

            Onlar şöyle diyorlar. "Biz dalın ucunu sigortalı yaptık, ocak kökten kurursa bu olmaz.

            --------------

            TARSİME VE SİGORTA YETKİLERİNE ŞÖYLE DESEK ANLATABİLİRMİYİZ Kİ?

            Bak, değerli uzmanlarım.

            Hani sizin dediğiniz uçtan donma olayı var ya bu şöyle olur. Eğer dalın ucu donarsa ocak kurumaz, yine az da olsa donmayan yerlerde hatta ocakta fındık olur. Ancak ocak kökten kurursa dal da yaprakta, çiçekte donar ve kurur. O zaman da o bahçede, o ocakta "NAH" fındık olur. Hatta sonraki yıllarda da fındık hiç olmaz.

            Ve olmayan bahçeyi de kimse sigortalattırmaz. Ocak olmayınca fındık olmaz.

            Ama onlar bu durumu anlamak istemiyorlar…

            …………………

            Poliçede bir çok madde var... Hiç birisi çiftçi lehine değil…Mesela size bir başka madde, hem de çok önemli

            "YUKARIDA TEMİNATIN BAŞLAMASINI TARİF EDEN FENOLOJİK EVRELERDEN ÖNCE BİR HASAR MEYDANA GELMESİ HALİNDE BU HASARLAR TEMİNAT KAPSAMI DIŞINDADIR."

           ----------------------

           Benim gibi bu maddeleri zamanında okumamışlar güya fındıklarını sigortalattırdıklarını sanıyor. Böyle bir durumla karşılaşınca da aldatıldıkları gerçeğini kabullenemiyor.

Gelin burada "TEMİNATIN BAŞLAMASINI TARİF EDEN FENOLOJİK EVRELERDEN ÖNCE BİR HASAR MEYDANA GELMESİ HALİNDE BU HASARLAR TEMİNAT KAPSAMI DIŞINDADIR."Maddesine bakalım.

         "FENOLOJİK EVRELERDEN ÖNCE" İMİŞ.

            Yani fındık için dalın ucunda çiçek olmaya başladığı an…Bunun dışındaki hiçbir hasar sigorta kapsamı dışında değilmiş…Bidirim süresinin kısalığını ben hiç söylemeyeyim. GÜNAYDIN FINDIKLARINI SİGORTA YAPTIRAN AKILLI FINDIKÇILAR…

            Bundan böyle bu poliçe değişmedikçe ben fındığımı sigorta filan yaptırmayacağım…

            Bu poliçeden ve bu yıl sigortalanmış ve bahçelere yapılan bu haksız durum ortada dururken fındığın sigortalanması durumunun yalan olduğu açığa çıkmıştır.

            Sayın TARSİM" yetkilileri ya da Tarım Müdürlükleri ya da Fındığımızı sigorta eden sigortacılar ya da  daha üst kesimdeki asıl sorumlular bu duruma bir açıklık getirmelidir.. Aksi takdirde bu aldatılmışlığı mahkemeye taşıyıp hak aramak boynumuzun borcu olsun.

            Son olarak sizlere "poliçeyi okuyup öyle imza atın." Benim gibi olmayın. Ben şahsen bundan sonra fındığımı sigortalatmayı düşünmüyorum. Zaten sigortalatacak bahçe de işin doğrusu kalmadı.

            Hoşça kalın…

           Bekir AKKAYA/26 Kas 2008 05:2 Karadeniz Haber Postası    

.................... © Bekir Akkaya Blogspot Copyright 1999 ©.............

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...