30 Mayıs 2022

Kes Kopyala Yapıştırıcılar İçin Dostum Mehmet Arşın’a 2005 Yılında Yazdıklarım

 Sayın Mehmet Arşın,

“Fizmenin dünyaya ilk olarak açılımını yapacak bir site” cümlesi ilgili site için uğraşan kopyacılarınkabak gibi bir ayıbıdır.  Resmi olduğunu söyleyen bir bücür böyle dediyse hiç muhatap alınmamalıdır.  Bu cümle on yıl önce söylenilmiş olsa birçoklarının inanmaları imkân dâhilindedir. Ne var ki gerek www.kumru.org ve gerekse www.fizme.com sitesinin ne zamandır yayın yaptığını bırakın Fizmeli Hasan’ı Amerikalı Hans bile bilmektedir. Sadece

bilmeyenler hala dedemin yaşadığı yıllarda yaşayanlar ve teknolojiden nasiplenmemiş ve dünyadan habersiz yaşam içerisinde bulunanlardır. Bunların görememiş ve kavrayamamış olması o şeyin olmadığı anlamına gelmesi mümkün değildir. Dolayısıyla bu tür söylemler her ne şekilde söylenirse söylenilsin söyleyenin cehaletinin ne derecede büyük olduğunu gösterir. Cahile ise söylenecek söz henüz bulunamamıştır.

        Şu araklama işine gelince bu senli benli söylemin ötesinde yasal olarak suçtur. Bu bir yazı, bir fotoğraf, bir şiir ya da her hangi bir fikir ve sanat eseri olabilir. Bu ise eserin sahibinden izin alınarak ve kaynak belirtilerek bir yerden alınarak bir başka yerde yayınlanması kanunun gereklerine uygun olarak alınması mümkün olabilir.

        Fikir ve sanat Eserleri Kanununu ya da Telif Hakları Yasalarını Ya da İnternette Yayın Yapma kurallarını ilgili araklayıcılar mutlaka tez elden gözden geçirsinler. Özellikle de resmi kurum ve kuruluşlar mutlaka bulundukları hukukçulara bu durumu sorsunlar. İnternet çıkmadan önce benim şahsen gazete köşelerinde yayınladığım 1987’li yıllardaki araştırmalarımı araklayarak hiçbir kaynak belirtmeden güya sitelerinde veya başka alanlarında yayınlayanları yakında buralarda belgelerle teşhir edeceğim gibi kanuni yollara da baş vuracağımı özellikle belirtmek istiyorum. Şimdilik hiçbir site ya da yayınları söz konusu etmiyorum.

        Size bir ip ucu Fizme-fuzala; olgun adamlar; açıklaması benim resmen uydurmam ve hiçbir kaynağa dayanmayan sözlerdir. Bu doğru da olabilir yanlışta; Size başka bir ip ucu; Kumru tarihi diye yayınlanan metin ilk kez 1987 yılında Ordu Haber Gazetesinde Bekir Akkaya imzası ile yayınlanmıştır. Ve aynı yazı Kumru Kardelen Gazetesinde dizi yazı olarak ve yine Provizyon Gazetesinde Bekir Akaya imzası ile yayınlanmıştır. Ve yine Kumru ile ilgili www.kumru.4t.com sitesinde aynı yazı yer almıştır. Şu Kuman Türkleri ifadesinin kaynağını gösterecek bir tane araklayıcı gösterilemez. Neden ? Bu da bizde sır kalsın. Kısacası yakın bir zamanda ilgilileri ilgili mercilere şikayet ederek kanunun gereklerine uymayanları kanunun verdiği yolla şikayet edeceğim.

        Sayın Mehmet Arşin,

        İlgili araklayıcılar işlerine devam etsin. Bizlerden kes kopyala ile aldıkları biraz çuvalsın. Onlar her fotoğrafın hangi marka fotoğraf makinası ile çekildiğinin dahi bilindiğini, yayınlanan fotoğrafların gün ay ve saatinin dahi arşivlendiğini dahi bilmezler. Onlar ne arama motoru ne de teknolojik gelişmelerden haberdardırlar. Biz üretelim, onlar araklasın; Zaten öyle değil mi? Kimiler üretir, kimiler tüketir. Selam ve Saygılar. Bekir AKKAYA /20 Kas 2005 02:25

.................... © Bekir Akkaya Blogspot Copyright 1999 ©.............

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...