12 Şubat 2008

İNSAN KENDİNİ KANDIRIYOR-İsmet Kaymak Yazdı

Zaman varken nefes alıyorken çalışma günü bu gündür.Fırsatlar bir daha ele geçmeye bilir.Emek verme günü bugündür.Fırsatlar kaçmadan kefene sarılmadan,toprağa girmeden kendimize gelerek,gözümüzü açarak uyanık olmalıyız.Kendimizi kandırmamalıyız.
İnsanın yaratılış gayesi iyi şeyler yapmasıdır. Güzelliklerle yaşamasıdır.Yaratılışındaki amaca uygun hareket etmesidir.Hep iyilik,hep güzellik içinde olmalıdır.Eğer böyle olursa mutlu olunur.Haksızlık olmaz .Kötülük olmaz.Peki kötülük niye var diyenlere de cevabımız şudur:
1-İnsan yaratılış gayesini bırakıp başka gaye peşine gittiğinden.
2-Doğruluğu bırakıp yalanlara saptığında
3-Helali bırakıp haramlarla beslendiğinden
4-Güzel sözleri söylemeyip,lisanı
küfürlü konuştuğundan
5-Ya hayır söyle ya da sus kuralını bilmediğinden
6-Az okuyup çok yediğinden
7-Bildikleriyle amel etmediğinden
8-Hayatı oyun ve oyalanma sandıklarından
9-Hayat yemek ,içmek,gezmek,eğlenmek demek değildir.
10-Hep gerçeklerden kaçtığından
Yukarıda saydığım bazı ipuçları insanları yönlendirmeli diye düşünüyorum.Bütün bunlara rağmen halen aklını başına almayanlar kendilerine yazık ederler.Sarı inek süt verir verir,arkasından tekmeyi vurup kovayı devirir.Sütün hepsini döker.Gider.
Emekler boşa gider.Onun için insan emeğini boşa çıkarmamalı.Şeytan gibi yapmamalıdır.İnsan bir bakır kapa benzer.O bakır kap kalaylanıp temizlenmez ise içi pas tutar. Kirlenir.Artık onda yemek yenmez.Şayet yemek yiyen olursa pastan dolayı zehirlenir.Ölür.İşte aynen böyle İnsan bakır kap misali Hem zahiri hem de batini ibadetlerle temizlenir.Temizlemelidir.Kalbinde Allah korkusu olmayanlar,Onun emir ve yasaklarına uymayanlar.Kendilerini kandırmışlardır.Sağken yaşarken fırsatları değerlendirmeli ,öğrenmeli.Öldükten sonra çok büyük fırsatlar kaçırılmış olacak.”Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et” hükmünü akılda tutmalı.Akıl insana en büyük nimettir.İnsanın yaptıkları iş eksik olduğundan kötülükleri çok yapıyor.Eğrilikle iş olmaz.İnsanın doğru olması lazımdır.Yalan konuşmaması lazımdır.Yalan cehennemin kapılarından biridir.Dudak sırrın kilididir.Dil ise anahtarıdır.Her insan anahtarına sahip çıkmalı.İnsan kendi kendine hile yapıyor.Haram yemek istemese yemez.Yalan konuşmak istemese konuşmaz.Kötülük yapmak istemese yapmaz.İnsan aklının sayesinde kendini kandırmayabilir.Demek ki hepsi insanın elindedir.Şeytanın tüfeği yok ki insana zorla kötülüğe ,beynamazlığa teşvik etsin.Şeytanın yapacağı tek şey var kalbe vesvese vermektir.Hepsi bu kadar.Kendimizi kandırmaktan vaz cayalım.Hem kendimizi,hem neslimizi aldatmayalım.Gerçekleri sır olarak saklamayalım.
İbrahim Etem’e sormuşlar. Biz dua ediyoruz. Duamız kabul olmuyor.Diye dert yananlara kalpleriniz ölmüştür.Deyip bazı maddeleri sıralamıştır.
a-Allahı bildiniz hakkını ödemediniz.
b-Allahın kitabını ölüleriniz için okudunuz.İbret almadınız.
c-Şeytana düşmanlığınızı ilan ettiniz.Onu kendinize dost ve yar ettiniz.
d-Peygamberi sevdiğinizi söylediniz.Sünnetini terk ettiniz.
e-Cenneti sevdiğinizi iddia ettiniz.Fakat günahlardan sakınmadınız.
f-Ölümün hak olduğunu,ama hazırlık yapmadınız.
g-Başkalarının ayıp ve kusurlarıyla meşgul olup,kendi ayıplarınızı görmediniz.
Evet sevgili dostlar.hayat böyle devam ediyor.Siz siz olun.Biz biz olalım.gerçeklerden kaçıp kendimizi kandırmayalım.Hoşça kalınız.
12.02.2008 İsmet Kaymak/kumru

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...