1 Kasım 2007

Habere Yapılan Yorum Ama Ne Yorum /Bekir Akkaya

Söylenecek çok söz var da karşıda muhatap yok. Sıkıntıda burada zaten…
Kendi konum ve durumlarından memnun olmayanlar platformu. Prestiş kazanma sevdalıları. Meslekleri dışında söz üstatları. Belki haberli, belki habersiz fotoğrafların yan yana koyulduğu bir alan…Birilerince bilerek, olmayan birliktelik görüntüsü. Haberler ya alıntı ya da çalıntı. Üretilmiş hiçbir şeyin bulunmadığı…Kısa yoldan para kazanma sıkıntısı.
Resmi kurumlar için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ya da bir başka kanun. Memurların bilgi ve demeç verme şekilleri kanunla düzenlenmiş. Yani kanunda yazılı durumların dışına çıkamazlar. Siyaset, gazete ya da ticaret mümkün değil. Her şey kurallara dahil.
Basın ve internet kanunu gazete ve internet için geçerli. Onlar
içinde bir mevzuat ortada…Onlar da emekli olur, ve sorumlu oldukları bir üst kurum vardır. Daha doğrusu her kes sorumlu.
Ya hiç bir konumu ve durumu olmayanlar ne olacak?
Basın- Yayın Mevzuatına tabi değil. Devlet Memurları kanununa tabi değil. Zaten bunları da bilmiyor. Çalma- kapma haberlerle kendini gazeteci sanan vasıfsızlar. 5651 sayılı İnternet kanunu’nun yükümlülüklerinden haberdar değil. Basın Kanunundan habersiz. Telif Hakları Yasasını hiç duymamış. Çal çal yayınla. Uyduruk basın açıklamaları ve talimata göre haber…Ne soran var ne soruşturan.
Gürgen ağacı ya da çam diye devletin temel kurumlarını yıprat yıpratmaya yönelik haberler. Mesleğinde 30’unu değirmiş İlhan Tinci Gibi Gazetecilerin haberlerini çal sonra güya basın açıklaması ile özür yayınla Ustaya hakaret et.
Kimsin, nesin. Hangi kurum adına. Basın kartın var mı? Hangi kurumda çalışıyorsun? Patronun, iş yerin neresi. Hangi kanuna tabiisin? Ayıp olmasın işin var mı?
5651 sayılı internet kanununu biliyor musun? *Kendilerine ait bilgileri internet ortamında bulundurmayanlara 2 bin YTL ile 10 bin YTL arasında para cezası verilecek” ifadesinden haberin var mı?
“*İnternette kişilik haklarına saldırıda bulunanların, bu nitelikteki içeriğin yayından çıkarılması ve buna karşı cevap hakkının kullanılması, Basın Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda sağlanacak.
*Bu koşulları yerine getirmeyenlere 10 bin YTL`den 50 bin YTL`ye kadar ceza Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda sağlanacak. verilecek.” İfadelerinden haberin var mı?
Çal çal yayınla…Fotoğraf, yazı, haber…
İnternette Kişilik haklarına saldırı” Basın Kanununun
ilgili hükümleri doğrultusunda sağlanacak.” İfadesine bir bak…
Hem KUMRU.TV’nin haberini çal, hem yalandan basın açıklaması yap, hem de KUMRU.TV adına basın açıklaması yap. Kendi kendine gelin güvey.Bir yerden özür dilerken hırsızlık yaptığın siteye hakaret et. Sen KUMRU TV’nin abonesi misin. Yazılan haberin doğruluğu yanlışlığı bir yana, haberi alırken izin aldın mı? Bunların suç olduğunu bilmiyor musun? Bilinçsizliğin bu kadarı.
Peki Kumru Belediye Başkanı ya da Milli Eğitim Müdürü böyle bir basın açıklaması yapar mı? Bir kere bası açıklaması yapılması için karşıda bir basın elemanı olması gerekir. Ya da bir basın adına çalışanın olması gerekir. Var mı böyle birisi… Her görülenin ya da mikrofunun gazeteci sanılması mümkün değil. Kurumların amirleri ya da memurlar en azından “basın kanunundan” haberdardırlar. “Her Ben gazeteciyim diyen, ya da ben memurum diyen, ya da ben şuyum diyene inanılacak mı? Yanlışlığın bu kadarı çok kötü…
Bu yazıların sahibine ve bilgisine göre ilgili sitenin hiçbir resmi vasfı yoktur. Resmi kurum ve kuruluşlar için ise en önemli bilgi kaynağı belgedir.
Sayın İlhan Tinci, şu anda ilçede KUMRU.TV de yayın yapan bir çok ulusal basınla bağlantısı olan usta bir gazetecidir. Kendisinin vasıfsızlarla muhatap olmayarak, mevzuat doğrultusunda kurum ve kuruluşlarla bu meseleyi açıklığa kavuşturacağını ümit ediyorum, Bekir Akkaya/Kumru

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...