4 Mart 2008

SALYANGOZ VAR ALIRMISINIZ?- İsmet KAYMAK

İnsanoğlu için yaşam inanın ki çok kısadır.Yapılan araştırma ve gözlemler şartlar ne kadar mükemmel olursa olsun her şey sınırlıdır.Doğumdan itibaren değişimler ortadadır.Kundaktakiler,beşiktekiler ve eşiktekiler.Bunları biz yetişkinler besler ve temizliğini yaparız.Gerekli bilgi ve becerilerinizi zamanı geldiğin de öğretirsiniz.Onları ancak yakınındakiler ilgilendirir.

Uzaktakiler,tuzaktakiler,kızaktakiler,iş arayanlar,iş verenler,para alanlar ve teşekkür alanlar onu hiç ilgilendirmez.Bizleri ilgilendiren iş,aş,para yada hak,hukuk,adalet,hoşgörü,huzur ve mutluluk vs… Bunlar var mı? Yok mu?Eğer varsa nereden alınır… Satılır mı?.Bazı şeyleri hem alır, hem satarız da…..Ben bütün bunlara rağmen yinede akıl alır mısınız? .Diye soracağım.Akıl denen en önemli şeyi almayı hiç akıl etmeyiz.Akıl satılmaz ki alalım diyenleriniz olacaktır.O bir yerde satılmaz.

Ama bu günün küçükleri yetişkin olduğunda onlara gerekli bilgiyi ,beceriyi öğretmediyseniz bakın onları gelecekte neler bekler: Başta yaşam olmak üzere,yaşamın içinde nelerle karşılaşacaktır.Bizler içimizdeki yaşamı diğerlerine ne derece yansıtabiliyoruz.
Yakındakilere,uzaktakilere ve ailemize yansıta biliyor muyuz?.Yaptığımız işi angarya görmeyip bu benim işim,uğraşım,hobim diyebiliyorsak inanın o zaman yaşadığınızı hissedeceksiniz.Eğer birde huzurlu bir ortamda bulunuyorsanız keyfinize diyecek yoktur.

Öylesine garip bir dünyada yaşıyoruz ki her şeyi aldığımızı düşünürüz.Havamızı kesin alırız. Yakınımızdaki bakkal,hipermarket yada mağazalardan bazı ihtiyaçlarımızı adet,kilo ve litre ile satın alırız.Ama bazı ihtiyaçları oralarda arasanız dahi bulamazsınız.İnsanların ihtiyaçlarını,tarzlarını,tercihlerini değersiz sayan ideolojilerine tahammül etmek zorundamıyız?. Elbette değiliz.Zorla güzellik yapmaya çalışanlara katlanmak akıl işi değildir.Zorla bir malı satmanız kadar abes bir şey olmaz.Akıl satılmaz.Ama akıl almak zorunda olduğumuzu aklımızdan hiç çıkarmayalım.

Aklıma takılanlardan bir şey daha, birileri inancından dolayı başörtüsü alacam takacam diyor.Diğeri takamazsın diyor.falan filan….Adamlar kusa kusa ne diyeceklerini şaşırmışlar.İslamın ve Allah’ın bir emri olan baş örtüsünü gündemden düşürmediler.Hep gündemde kalacak,… taki ona özgürlük verilinceye kadar.Halbuki dünya gözüyle dünyaya bir baksalar İsrail ne yapıyor.Amerika ne yapıyor.Onların zulümleri ile haksızlık ve hukuksuzluklarını görerek birleşip kaç kişi olduklarını gösterseler,Nefeslerini onlara harcasalar çok güzel olacağını şimdiden görüyor gibiyim.işte o zaman mahalleli de sizleri görüp alkışlayacaktır.

Doğru düşünce olmadan doğru düşünce faaliyeti de olmaz.Bazı şeylerin serbestçe olmasını arzu ediyorum.Akıl var alırmısınız?.diyenler mutsuz da,”Salyangoz var alırmısınız”? diyenler mutlu...İşte bu beni çok düşündürüyor.Akıl almak ve Akıllı olmak dileklerimle; Hoşca kalınız.
İsmet Kaymak /KUMRU 04.03.2008

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...