26 Aralık 2007

Fizme'nin Belediyeleri Birleşiyor/ Bekir AKKAYA

Düşüncenin kimden ve hangi amaçla ortaya atıldığını bilmiyorum. Hangi amaç gözetilirse gözetilsin şahsen benim için bir Fizmeli olarak son derece olumlu bir durumdur.Neden mi söz ediyorum? İki Fizme Belde Belediyesi’nin birleştirilme düşüncesinden.
Neden şimdiye kadar düşünülmedi bunu da bilmiyorum. Bundan sonra bu düşünce hayata geçer mi, geçmez mi bunu da bilmiyorum. Bana göre düşüncesi bile Fizme açısından son derece güzel bir durum.
Bilmeyenlere ufak bir bilgi.
Kumru’nun iki köyü olan Aşağıdamlalı ve Yukarıdamlalı Köyleri belde belediyesi haline getirildi. İlk belediyelik olan Yukarıdamlalı Köyünden bir dönem sonra ise Aşağıdamlalı Köyü Fizme adını alarak ikinci bir belediye Fizme topraklarında ortaya çıktı. Fizme toprakları ifadesini sakın yadırgamayın. Çünkü bu iki köy 300 yıldan bu yana Fizme olarak bilinir. Hatta Fizme-i Ula ve Fizme-i Süfla bu iki köyün önceki isimleri. Aşağısı da olsa yukarısı da olsa bu iki topraklar hep Fizme olarak bilinir. Yüz yıllardır “Fizme”, olarak bilinen köy, belediye olduktan sonra benim bile kafamı karıştırdı. Mesela bugün Abdi Hoca’nın kabrinin bulunduğu Avdullu şimdiki iki belediyeden ayrılarak Avdullu Köyü olarak iki Fizme’den de ayrıldı. Şimdi size bir soru : Abdurrahman Hilmi Bilici yani Abdi Hoca size köre nereli. Bugün için Fizmeli değil. Neden mi? Avdullu Köyünden de ondan.
Fizmenin bayramlarını bilirsiniz. Yüz yıllardır yapılan ve tüm Fizmelileri bir araya getiren bu bayram etkinlikleri bugün amacına uygun olarak
yapılmıyor ve yapılamıyor. Çünkü hangi Fizmeyi temsil ettiği belli değil. Hatta bu bayramlar bir ara “ora mı bura mı” dedikodusundan Ecellüde ayrı yapıldı, Dereköyde ayrı yapıldı. İnanmıyacaksınız ama, bir ara Keşlik okulunun yanında bile yapıldığını ben şahsen hatırlıyorum.
Yine beş on yıl içersinde cevizi Niksar’dan getirerek, Ceviz Helvası şenliklerine bile şahit olduk. Neden mi, yüz yıllardır yapılan ve kökleşmiş iki bayrama alternatif olsun diye belki. Ama inanın kimse davet edilmeden atadan dededen kalma alışkanlıkları doğrultusunda dini bayramlarını belediye melediye takmadan yapmaya devam ediyor. Edecek te…
Bir köyde iki belediyenin hiçbir anlamı yok. Hatta bu iki belediye köylerin birbirleri ile uzaklaşmasına her yıl akıl almaz bir katkı yapıyor. Şehirleşmeden maksat toplu yaşama dönük alışkanlıklar ve toplu hizmet almak olması gerekirken bu iki belediye sürekli Fizmeye telafisi zor zararlar vermeye devam ediyor.
Bazı konulara girmemiz burada doğru olmaz. Bir kavak ağacı ya da “argın” hangi belediyeye ait olduğu, başkanları ve dolayısıyla Fizmelileri karşı karşıya getirdiğini gördükçe inanın yüreğimiz sızlıyor. Su ve boru meselesi “sen bizim evin önünden geçersin ya da seni babama söylerim” düelloları mizah dergilerinin ancak kapak konusu olabilir.
Bu konularda yazılması geren çok şey var. Biz şimdilik bu iki belediyenin birleşmesinin hangi maksatla olursa olsun çok sevindirici bir durum olduğunu düşünüyoruz. Bütün Fizme topraklarının bir belediye olarak “Fizme” adında bir belediye olmasını yürekten destekliyor, buna kim öncülük ederse Fizme’ye çok büyük katkı yapacağını ve hayırlara vesile olacağına inanıyoruz.
İnşallah söylenenler gerçek olur.*Bekir AKKAYA* Kumru Haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...