7 Aralık 2007

İLANEN DUYURULUR (Arşiv)-Ekrem Saygı Yazdı


Asfalt çalışması deyince akla ilk gelen seçimdir. Ağaçlar yaprak dökünce nasıl sonbahar gelirse, asfalt çalışmaları başladığı anda, genel-yerel fark etmez, seçim kapıda demektir.
Yedi yıllık bir çalışma ve işkencenin sonucunda sona doğru yaklaşılırken Kumru- Fatsa arasında yeniden başlayan ve usulüne uygun dökülmeyen asfalt çalışmaları yer- yer kazalara neden olurken sağlam kalan araçlar da katran ve mıcır karışımı arasında renk değiştirmektedir. Yıkama yağlamacıların önü püfür püfür gaz yağı kokuyor. Yıkamacılar bu günlerde iyi hasılat yapmış olabilirler.
Kara yolların da hal böyle iken sokaklarımız ve caddelerimiz ne durumda acaba! Sokaklarımızın falına bakmak için kahveye ve fincana gerek yok. Her şey ortada.. Şatafatlı ışıkların altında ayak basmaya yer yok. Köşe başları çöp yığınları ile dolu. İnsanlarımız bilinçsiz ve bilinçsizce koyulan çöp bidonlarına, bilinçsiz insanlar tarafından atılan çöpler, sokakların müdavimleri (köpekler) tarafından caddelere harmanlanmakta ve insanlar dağılan çöplere basmamak için gün boyu seksek oyunu oynamaktadırlar. Ya İlçemizi ikiye bölen ırmağımıza ne demeli. Yakın tarihte nispeten ıslah edilen ırmağımızı yine bilinçsiz insanlar pislikleri ile doldurmaya başladı. Denetimin olmadığı ilçemizde, uykularımızı, ırmağımıza atılan çöp torbalarından çıkan sesler kaçırmaktadır. Her şeyi Allahülaleme havale eder duruma geldik.
Allah kimsenin asfaltına da temizliğine de karışmaz.
19,06,2007 tarihinde İstiklal Caddesinde yürürken, caddenin köşesine konulan çöp bidonlarına on beş metre yüseksekten ağzı dolu bir çöp poşeti atıldı. Ağzına kadar dolu olan çöp torbası ne yazık ki, çöp bidonunun içersine değil, adlandırılan istiklal caddesinin tam ortasına yerleşiverdi. Kim tarafından atıldığını anlamak için torbayı inceledim ve ilgiliyi buldum. Çöpü atan kişi az buçuk saygınlığı olan, mürekkep yalamış ve kendini bilen, fakat çevre bilinci olmayan bir kişi. Neden çöpü sokağa atıyorsunuz dediğimde aldığım cevap, "zaten her taraf pis bir torbadan ne olur" bir kişi bir torba atar, on kişi olduğu zaman ki durumu siz değerlendirin...
Kumru sokaklarında binaların balkonlarından sarkan su boruları caddeleri ıslatmaya devam ediyor. Binaların yan cephelerinden sarkan lağım boruları delik delik olmuş ….. sızıyor. Vatandaşa neden binanın lağım borularını onarmıyorsun denildiğinde "Belediyenin görevi " diyor. Yani vatandaş tost kokusundan rahatsız oluyor da, …. kokusundan rahatsız olmuyor..
Şahsım olarak evimin önünü iş yerimin önünü temiz tutmaya çalışıyorum. Ayrıca ırmağın beni çevreleyen bölümünü adam kiralayıp temizlettiriyorum. Canı gönülden benim arzuhalim üzerime düşeni yapmak ve bu memleketin bir ferdi olarak, üzerine düşenleri yapmayanları uyarmak.
Binbir umutla açtığı ve Hanımeli kafen'in sahibi o minicik dükkân önünde hergün etrafı temizlemekten ve binalardan sarkan çöpleri ve hemen yanı başında bilinçsizce doldurulan çöp bidonlarının etrafında dolaşan köpekleri kovalamaktan ve köpekleri dağıttığı çöpleri toplamaktan bıkmış olacak ki yeter artık demekten kendini alamıyor.
Çevre İlçelere baktığımız da, İlçenin çöp ile ilgili sorunları bir temizlik şirketine verilmiş, insanlar bilinçli olarak günün belirli bir saatinde çöplerini gösterilen bölgelere bırakıyor ve zaman geçirmeden, çöpler bırakılan yerlerden toparlanıyor ve bir sonraki güne kadar sokaklar pırıl, pırıl kalıyor.
Ayrıca Kumruda çöple ilgili bir imza kampanyası açılmıştır. Yakın zaman içersinde ilgililere iletilecektir.
Ey okur! ben gidişattan memnun değilim. Eğer sen de memnun değilsen, yoğurdu boşver, yiğidin asfalt döküşüne bak! Akıl yollarında asfalt, diş dolgusu gibidir. Başkasının değil, kendi aklını kullanarak tepkini göster. İç bükey asfalt atan kafalara iyi bak ve sellere göllere çanak tutanları belirle.
Ekrem SAYGI 14,06,2007

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfamızda yazmak ve paylaşmak isteyeler
kumruhaber@gmail.com bildirebilir...